Blinken: Ukrajina je povratila 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela

Blinken: Ukrajina je povratila 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Ukrajina, iako je povratila polovinu teritorije koju je Rusija prvobitno zauzela u svojoj invaziji, Kijev suočio sa „veoma teškom borbom“ da povrati još.

„Već je vraćeno oko 50 odsto onoga što je prvobitno zaplenjeno“, rekao je Blinken u intervjuu za CNN u nedelju.

„Ovo su još uvek relativno rani dani kontraofanzive. Teško je,“ rekao je on, dodajući: „Neće se odigrati u narednih nedelju ili dve. Još uvek gledamo, mislim, za nekoliko meseci.“

Krajem prošlog meseca, navodi se da je predsednik Volodimir Zelenski rekao da je napredak kontraofanzive protiv ruskih snaga „sporiji nego što se želelo“.

Ukrajina je ponovo zauzela neka sela na jugu i teritoriju oko razorenog grada Bahmuta na istoku, ali nije napravila veći prodor protiv teško branjenih ruskih linija.

Na pitanje da li će Ukrajina dobiti borbene avione F-16 američke proizvodnje, Blinken je rekao da veruje da hoće. „A važan fokus je na tome da se uverite da kada to rade, budu pravilno obučeni, da su u stanju da održavaju avione i da ih koriste na pametan način.

Koalicija od 11 zemalja počeće obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku biće uspostavljen u Rumuniji.

Ukrajina je dugo apelovala na F-16 proizvedene od kompanije Lockheed Martin, ali je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao prošlog meseca da nema konačne odluke o tome da Vašington pošalje letelicu. Američki zvaničnici procenjuju da će za obuku i isporuku aviona biti potrebno najmanje 18 meseci.

Sjedinjene Države su Ukrajini dale više od 41 milijardu dolara vojne pomoći od invazije Rusije u februaru 2022.