Tela četvorice poginulih u padu helikoptera na Aljasci izvučena su iz jezera

Tela četvorice poginulih u padu helikoptera na Aljasci izvučena su iz jezera

Ronioci za traganje i spasavanje Aljaske izvukli su u nedelju tela pilota helikoptera i trojice naučnika iz potonule olupine njihovog aviona, koji je prošle nedelje pao u plitko jezero na udaljenoj Severnoj padini, saopštile su vlasti, piše AP.

Uzrok nesreće istražuje Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja.

Jedini način da se podignu olupina biće korišćenje drugog helikoptera jer se nalazi usred jednog od mnogih jezera raštrkanih po ogromnoj tundri, rekao je Klint Džonson, šef Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja u regionu Aljaske.

„Na Aljasci, ovde tokom sezone požara, komercijalni helikopteri su na prvom mestu, tako da imamo izazova da dobijemo helikopter da obavi posao“, rekao je u nedelju.

Policijska uprava North Slope je identifikovala mrtve kao Ronalda Daanena (51) i Džastina Germana (27), obojica iz Ferbanksa; Tori Moore, 26, iz Saut Benda, Indijana; i pilot Bernard „Toni“ Higdon, 48, sa Severnog pola, Aljaska.

Helikopter Bell 206 iz 1996. srušio se u četvrtak dok je prevozio osoblje Odeljenja za prirodne resurse Aljaske dok su obavljali terenski rad u toj oblasti. Bili su članovi Odeljenja za geološka i geofizička istraživanja. Helikopter je u vlasništvu kompanije Maritime Helicopters.

Olupina je pronađena u blizini malog priobalnog grada Vejnrajt, koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Utkiagvika – najsevernijeg grada u SAD, ranije poznatog kao Barou. Let je krenuo u Utkiagvik i trebalo je da se tamo vrati.

Volonteri iz tima Aljaske za ronilačku pretragu, spasavanje i oporavak stigli su na mesto nesreće oko 22:45. U subotu i pronašao tela oko 6:00 u nedelju.

Vlasti su saopštile da letelica verovatno neće biti podignuta sa sredine jezera širokog 1,6 kilometara do ponedeljka ili utorka, s obzirom na nedostatak dostupnih helikoptera.