Vojnik u Kongu ubio 13 ljudi, uključujući njegovu suprugu, nakon što je sahrana sina obavljena bez njega

Vojnik u Kongu ubio 13 ljudi, uključujući njegovu suprugu, nakon što je sahrana sina obavljena bez njega

Vojnik u severoistočnom Kongu otvorio je vatru na članove porodice i druge koji su sahranili njegovog sina pre nego što je stigao kući da prisustvuje ceremoniji, ubivši 13 ljudi, uključujući 10 dece, saopštili su zvaničnici u nedelju, piše AP.

U napadu kasno u subotu poginuli su vojnikova supruga, tazbina i dvoje njegove dece, pre nego što je okrenuo oružje na druge civile, rekao je poručnik Jules Ngongo, portparol vojske u provinciji Ituri, gde su se ubistva dogodila.

Vojnik nije identifikovan.

Vojnik je stigao kući sa svog položaja u drugom selu u provinciji kako bi pronašao članove porodice i zajednice okupljene u žalosti za njegovim sinom, koji je umro prirodnom smrću u četvrtak, rekao je Baraka Muguva Oskar, lokalni seoski poglavar.

„Ovom vojniku se nije svidela činjenica da je njegov sin… sahranjen bez njegovog odobrenja i u njegovom odsustvu“, rekao je Oskar.

Elementi kongoanske vojske poslati su da uhapse vojnika, pripadnika Oružanih snaga Demokratske Republike Kongo, ili FARDC-a, koji je pobegao sa lica mesta nakon napada.

„Bez obzira na slučaj, vreme ili okolnosti, ne možete oduzeti život osobi. Ovo je čin nediscipline koji će rešavati sudovi“, rekao je Ngongo, portparol vojske.

Borbe u istočnom Kongu tinjaju decenijama dok se više od 120 grupa bori za vlast, zemlju i vredne mineralne resurse, dok druge pokušavaju da brane svoje zajednice. Ranije ove nedelje, Ujedinjene nacije su upozorile na porast nasilja na severoistoku zemlje.