Iran je započeo vežbe vazduhoplovstva dok SAD šalju još borbenih aviona u region

Iran je započeo vežbe vazduhoplovstva dok SAD šalju još borbenih aviona u region

Iran je u nedelju započeo godišnju vazdušnu vežbu u centralnom delu zemlje, javili su državni mediji, dok SAD šalju više borbenih aviona u region kako bi odvratili Islamsku Republiku od zauzimanja komercijalnih brodova u oblasti Persijskog zaliva, piše AP.

Zvanična novinska agencija IRNA je saopštila da je 11 iranskih vazduhoplovnih baza učestvovalo u vežbi, nazvanoj Fadaeian Veliat-11, ili Devotees of the Supreme Leader-11. Rečeno je da je vazdušna baza u južnoj luci Bandar Abas na ušću strateškog Hormuškog moreuza aktivna u vežbi.

Ormuški moreuz je usko ušće Persijskog zaliva kroz koje prolazi 20% sve sirove nafte.

U izveštaju se navodi da će više od 90 borbenih aviona, bombardera i dronova učestvovati u vežbi.

Načelnik vazduhoplovnih snaga, general Hamid Vahedi, rekao je da je poruka vežbe poruka prijateljstva, mira i bezbednosti u regionu. „Održiva bezbednost, unapređenje i negovanje regionalnih veza, mirna koegzistencija i odbrana vazdušnih granica su na dnevnom redu“, rekao je on.

Iran s vremena na vreme održava takve vežbe i kaže da su osmišljene da procene borbenu spremnost snaga i demonstriraju vojne sposobnosti nacije.

SAD su prošle nedelje saopštile da šalju dodatne borbene avione i ratni brod u Ormuški moreuz i Omanski zaliv kako bi povećali bezbednost nakon pokušaja Irana da zapleni tamošnje komercijalne brodove. Pentagon je saopštio da će USS Thomas Hudner, razarač, i nekoliko borbenih aviona F-35 krenuti u tu oblast. Hudner je bio u Crvenom moru.

Ovaj potez SAD usledio je nakon što je Iran ranije u julu pokušao da zapleni dva tankera za naftu, TRF Moss pod zastavom Maršalskih ostrva i Ričmond Vojadžer pod zastavom Bahama, u blizini moreuza prošle nedelje, otvorivši vatru na jedan od njih. Američka mornarica je u oba slučaja saopštila da su iranski mornarički brodovi povukli kada je USS McFaul, razarač sa vođenim projektilima, stigao na lice mesta.

Američka mornarica kaže da je Iran zaplenio najmanje pet komercijalnih brodova u poslednje dve godine i da je maltretirao više od deset drugih. Mnogi sukobi su se desili u i oko Ormuškog moreuza.

Zapad optužuje Iran da koristi zaplenjena komercijalna plovila kao moneta za pregovaranje. Iran negira optužbe rekavši da je zaplenio plovila nakon što su se sudarila sa lokalnim plovilima i zagadila plovni put.

Tenzije su stalno rasle otkako se administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa jednostrano povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine i obnovila sankcije. Iran je odgovorio tako što je pojačao svoje nuklearne aktivnosti – za koje kaže da su čisto mirne – i takođe je obezbedio dronove Rusiji za njen rat protiv Ukrajine.