Organizacija islamske saradnje suspendovala specijalnog izaslanika Švedske zbog skrnavljenja Kurana

Organizacija islamske saradnje suspendovala specijalnog izaslanika Švedske zbog skrnavljenja Kurana

Organizacija islamske saradnje suspendovala je status specijalnog izaslanika Švedske zbog niza paljenja Kurana u Stokholmu što je izazvalo gnev i masovne proteste u brojnim muslimanskim zemljama, piše AP.

Organizacija koju čini 57 nacija sa većinskim muslimanskim stanovništvom saopštila je u nedelju da je do suspenzije došlo zbog „davanja dozvola od strane švedskih vlasti koje su omogućile ponovnu zloupotrebu svetosti Časnog Kur’ana i islamskih simbola“.

Islamska sveta knjiga je spaljena ili oštećena tokom nedavnih javnih demonstracija u švedskoj prestonici. Iračanin hrišćanskog porekla koji živi u Švedskoj kao samoproglašeni ateista najavio je u četvrtak planove da spali Kuran ispred iračke ambasade u Stokholmu.

Demonstranti u Iraku upali su u švedsku ambasadu i iračka vlada je prekinula diplomatske odnose sa Švedskom. Na kraju, čovek u Švedskoj je šutnuo i zgazio islamsku svetu knjigu, ali je prestao da je zapali.

Odluka Organizacije islamske saradnje usledila je nakon što je izvršni komitet bloka održao sastanak 2. jula nakon ranijeg incidenta sa spaljivanjem Kurana.

Komitet je zatražio od generalnog sekretara da razmotri suspenziju statusa specijalnog izaslanika iz „bilo koje zemlje u kojoj su kopije Časnog Kur’ana ili drugih islamskih vrednosti i simbola oskrnavljene uz saglasnost nadležnih vlasti“, navodi se u saopštenju od nedelje.

Organizacija je saopštila da je poslala pismo švedskom ministru spoljnih poslova u kojem je prenela odluku.

Javno spaljivanje Kur’ana u Danskoj u petak izazvalo je nove proteste u Iraku, od kojih su neki bili nasilni. Demonstranti su se sukobili sa policijom dok su pokušavali da upadnu u Zelenu zonu u Bagdadu gde se nalazi danska ambasada, au Basri su demonstranti zapalili objekte koji pripadaju projektu deminiranja Danskog saveta za izbeglice.

Ministarstvo spoljnih poslova Danske osudilo je u nedelju spaljivanje Kur’ana.

„Spaljivanje svetih tekstova i drugih verskih simbola je sraman čin kojim se ne poštuje vera drugih“, navodi se u saopštenju. „To je provokativan čin koji povređuje mnoge ljude i stvara podelu između različitih religija i kultura.

Međutim, dodaje se da se „sloboda izražavanja i sloboda okupljanja moraju poštovati“.

Dok mnoge zemlje širom sveta još uvek imaju zakone koji kriminalizuju bogohuljenje, Švedska i Danska nemaju, a spaljivanje svetih tekstova nije izričito zabranjeno zakonom.