Putin i Lukašenko će se sastati u nedelju

Putin i Lukašenko će se sastati u nedelju

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski lider Aleksandar Lukašenko sastaće se u nedelju, saopštio je Kremlj, dva dana nakon što je Moskva upozorila da će se svaka agresija na njenog suseda i najčvršćeg saveznika smatrati napadom na Rusiju.

Nakon što je Poljska ranije ove nedelje odlučila da premesti vojne jedinice bliže svojoj granici sa Belorusijom kao odgovor na dolazak u Belorusiju snaga iz ruske grupe Vagner, Putin je rekao da će Moskva upotrebiti sva sredstva da reaguje na bilo kakvo neprijateljstvo prema Minsku.

Kremlj je saopštio da Lukašenko boravi u radnoj poseti Rusiji i da će razgovarati sa Putinom o daljem razvoju „strateškog partnerstva“ između dve zemlje.

Iako nije slao svoje trupe u Ukrajinu, Lukašenko je dozvolio Moskvi da koristi belorusku teritoriju za pokretanje svoje invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i od tada se često sastajao sa Putinom.

Dve zemlje su od tada održale više zajedničkih vojnih vežbi, a u junu Lukašenko je dozvolio da se njegova zemlja koristi kao baza za rusko nuklearno oružje, što je potez koji Zapad naširoko osuđuje.

Percepcija da Lukašenko, parija na Zapadu, zavisi od Putina u svom opstanku podstakla je strahove u Kijevu da će Putin izvršiti pritisak na njega da se pridruži novoj ofanzivi i otvori novi front u posrnućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U četvrtak je belorusko ministarstvo odbrane saopštilo da su plaćenici Vagner grupe počeli da obučavaju beloruske specijalne snage na vojnom poligonu samo nekoliko milja od granice sa Poljskom članicom NATO-a.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin prikazan je u video-snimku u kojem je u sredu dočekao svoje borce u Belorusiji, rekavši im da za sada neće učestvovati u ratu u Ukrajini, ali im naređujući im da skupe snagu za Vagnerove operacije u Africi dok obučavaju belorusku vojsku.