Nova strategija za posmatranje Zemlje kako bismo održali korak sa svetom koji se menja

Nova strategija za posmatranje Zemlje kako bismo održali korak sa svetom koji se menja

Podstaknuta uglavnom klimatskim promenama, naša planeta je podvrgnuta promenama životne sredine koje imaju neviđeni globalni uticaj na ljude, životinje i biljke. Šokantno, na određenim lokacijama ove promene se dešavaju brzinom koja nikada ranije nije bila zabeležena.

Da bi održala korak sa izazovima sa kojima se suočavamo, ESA kreće u novu naučnu strategiju za posmatranje Zemlje — i obratila se naučnoj zajednici u ovoj ranoj fazi procesa kako bi pomogla u vođenju naučnog programa Agencije za naredne godine.

Više nego ikad, nauka zasnovana na posmatranju Zemlje čini ključni deo naših napora da razumemo i odgovorimo na mnoge složene izazove sa kojima se suočava naš svet.

Od klimatskih promena do prirodnih katastrofa, do bezbednosti hrane i vode, podaci sa satelita koji kruže iznad i rezultirajuća naučna saznanja pružaju vredan uvid u ova globalna pitanja i pomažu u donošenju informisanih odluka o tome kako se ovi izazovi najbolje mogu rešiti.

Istovremeno, posmatranje Zemlje iz svemira postalo je dinamičan sektor koji se brzo razvija. Od ključne je važnosti da se gradi na najnovijim dostignućima u tehnologiji, analitici podataka i modeliranju kako bi se razvio sveobuhvatan i integrisan pristup posmatranju Zemlje, istovremeno osiguravajući da osnovna naučna pitanja ostanu relevantna.

Utirući put za novu naučnu strategiju za posmatranje Zemlje, ESA je preduzela prva dva koraka; prvo pokretanje Studije Fondacije za naučnu strategiju, koja je rezultirala sveobuhvatnim skupom pitanja nauke o Zemlji i ranim otvorenim konsultacijama sa naučnom zajednicom.

Malcolm Davidson iz ESA je rekao: „Naša trenutna strategija je objavljena 2015. godine i identifikovala je ključne izazove koji ograničavaju naše razumevanje u određenim oblastima kao što su okeani, led, zemljište i atmosfera. Naše satelitske misije, posebno naše istraživačke misije Earth Ekplorer, odgovorile su na ove izazove i bile su izuzetno uspešne u pružanju informacija za poboljšanje našeg razumevanja naše planete u ovim oblastima.

„Ipak, posmatranje Zemlje se razvija i dramatično se promenilo od 2015. Vidimo, na primer, koliko brzo se naša planeta menja zbog klime i potreba rastuće globalne populacije.

„Napredak u nauci o Zemljinom sistemu, u daljinskom detekciji, posmatranju na licu mesta i digitalnoj informacionoj tehnologiji takođe otvaraju vrata novim i neviđenim mogućnostima za unapređenje nauke, koje ESA treba da shvati.

Nova naučna strategija će odgovoriti na ove izazove tako što će se više fokusirati na naše razumevanje Zemlje kao sistema.

Mark Drinkvater iz ESA je dodao: „Poput ljudskog tela, i naša Zemlja je sastavljena od različitih delova koji međusobno deluju na složene načine. Bolji uvid u to kako naša planeta funkcioniše, kako će se razvijati u budućnosti i kako će reagovati na pitanja kao što su klimatske promene je ključna za razumevanje ovih interakcija kroz korišćenje posmatranja iz svemira.

„Ovo je komplikovana nauka. Da bismo imali čvrstu mapu puta do sredine 2024. godine, prvo smo pokrenuli sveobuhvatnu međunarodnu studiju kao način da nam naučnici pomognu da identifikujemo ključna naučna pitanja. Ova pitanja izražavaju buduće naučne prioritete i njihovu ulogu u rešavanju važnih nedostataka u našem znanju o Zemljinom sistemu, kao i društvene koristi povezane sa rešavanjem ovih naučnih pokretača.“

Zbog toga je nedavno održana radionica koja je naučnoj zajednici dala priliku da iznese svoje ideje i potrebe.

Simoneta Čeli, ESA-in direktor programa za posmatranje Zemlje, rekla je: „Naša naučna strategija će biti smela i ambiciozna naučna vizija za budućnost.

„U njemu će biti navedeni istraživački ciljevi, prioriteti i pristupi naučnim aktivnostima u okviru naših programa za posmatranje Zemlje. Identifikovaće ključna naučna pitanja za rešavanje povezanih izazova i mogućnosti, kao i prigrliti mogućnosti kao što su digitalne inovacije, otvorena nauka, komercijalni prostor, nacionalni programi i političke direktive.

„Prepoznajemo da je ovo veoma složeno i međusobno povezano i zahteva multidisciplinarni i kolaborativni pristup, ali želimo da naši projekti nastave da pomeraju granice našeg razumevanja Zemljinog sistema.

„Želeo bih da se zahvalim svima koji su doprineli ovim važnim početnim koracima. Ovo će nam pomoći da formulišemo mapu puta za sprovođenje naših programa u narednih nekoliko godina do jedne decenije.“

Sledeći korak biće da ESA počne da priprema naučnu strategiju za posmatranje Zemlje, nadovezujući se na rezultate radionice i osnovne studijske aktivnosti, u konsultaciji sa Savetodavnim komitetom za posmatranje Zemlje.

Očekuje se da će nacrt strateškog dokumenta biti spreman u proleće 2024. godine, kada se, na zahtev javnosti, planiraju druge konsultacije sa naučnom zajednicom radi pregleda dokumenta.

Cilj je da se strategija finalizira do sredine 2024. godine i da se nastavi sa njenom implementacijom.