Moskva: Zelenski postaje „toksičan“ za Zapad

Moskva: Zelenski postaje „toksičan“ za Zapad

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postao je „toksičan“ za kolektivni Zapad, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Bela kuća je „javno dezavuisala“ novi ukrajinski napad na ruski Krimski most, istakla je ona u utorak.

„Bela kuća je javno odbacila napade kijevskog režima, povlačeći liniju razdvajanja između prodaje oružja i terorističkih napada. Ovo je, naravno, samo još jedna manipulacija. Ali nešto drugo je važno – Zelenski je postao toksičan za Zapad“, napisala je Zaharova u Telegramu.

Ove primedbe su očigledno usledile kao odgovor na izjave koje je u ponedeljak dao koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi. Zvaničnik je insistirao da Bela kuća „nije u poziciji da pripiše napad bilo kojoj određenoj strani u ovom trenutku“, odbivši da potvrdi da je napad na strateški most izveo Kijev.

Štaviše, Kirbi je primetio da napad na strukturu nije uticao na vojne kapacitete Rusije i da se ne očekuje da će imati „dramatičan efekat“ na njih na duži rok.

„Mislim da je prerano znati da li će taj napad na taj most imati bilo kakav značajan vojni uticaj na njihovu sposobnost da nastave da se bore u ovom ratu“, rekao je on, dodajući da „Rusi imaju mnogo, mnogo, mnogo drugih načina pružanja logistike i izdržavanja svojim trupama u Ukrajini.

Krimski most, koji povezuje poluostrvo – koje se odvojilo od Ukrajine 2014. i pridružilo Rusiji nakon referenduma – sa kopnom zemlje napadnut je rano u ponedeljak. Rana procena incidenta pokazala je da su ga gađale dve morske bespilotne letelice koje je lansirao Kijev, rekli su ruski istražitelji.

U napadu je teško oštećen deo puta mosta, dok je ruski par poginuo u svom vozilu. Njihova 14-godišnja ćerka koja je sada ostala bez roditelja teško je povređena u eksploziji. Rusko rukovodstvo, uključujući predsednika Vladimira Putina, jasno je okarakterisalo incident kao „teroristički napad“ koji je „kijevski režim“ pokrenuo na civilnu instalaciju.

Most je prvi put bio na meti Ukrajine prošlog oktobra, kada je na njemu detonirao kamion pun eksploziva. Eksplozija je teško oštetila i drumski i železnički deo mosta, što je dovelo do obimnih popravki, koje su od tada završene.