Kuleba: Sve države članice MKS treba da ispoštuju zahtev za Putinovo hapšenje

Kuleba: Sve države članice MKS treba da ispoštuju zahtev za Putinovo hapšenje

Ukrajina aktivno sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom kako bi ruske zločince privukao na odgovornost i takođe poziva sve 123 zemlje članice MKS-a da ispoštuju zahtev za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i njegovog komesara za prava deteta Marije Lvove-Belove, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u sedištu UN u Njujorku tokom ministarskog okruglog stola posvećenog strateškoj ulozi MKS za narednu deceniju, prenosi Ukrinform, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

„Svi smo svedoci bezbrojnih primera zločina koji su u potpunosti u nadležnosti MKS ovih dana, jer se Ukrajina suočava sa najvećom agresijom od Drugog svetskog rata“, rekao je on.

Ministar je istakao da Ukrajina ceni učešće MKS u istrazi ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida koje su Rusi počinili u našoj zemlji.

„Mariupolj, Buča, Hostomel, Borođanka i Izijum. Imena tih nekada tihih i mirnih predgrađa i gradova danas su poznata širom sveta kao posledica ruskih zverstava koja su tamo počinjena. I dalje smo uvereni da trajnog mira ne može biti dok se ne uspostavi pravda“, istakao je Kuleba.

Kako je napomenuo ministar, obnavljanje pravde je jedan od važnih elemenata Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koja predviđa obnavljanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini, a takođe nudi i stratešku viziju bezbednu budućnost Ukrajine i sveta.

„Pravda će omogućiti da se spreče budući zločini. Umesto toga, nekažnjivost, kao što svi znamo, podstiče zločin. Nemamo moralno pravo da to dozvolimo nakon što su hiljade nevinih Ukrajinaca stradale od ruske agresije. Svi krivi moraju biti izvedeni pred lice pravde, bez izuzetka “, rekao je Kuleba.

Odluku MKS-a da izda naloge za hapšenje Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove zbog ratnog zločina protivpravne deportacije preko 19.000 ukrajinske dece sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju, ministar je nazvao prekretnicom.

„Pozivamo sve 123 zemlje koje su članice Međunarodnog krivičnog suda i koje su ratifikovale Rimski statut da ispoštuju zahtev Suda da Putin i Marija Lvova-Belova budu uhapšeni“, naglasio je visoki diplomata Ukrajine.

Kuleba je takođe pozvao MKS da pojača napore i izda nove naloge za hapšenje zbog ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida koje su Rusi počinili na teritoriji Ukrajine.

On je napomenuo da, nažalost, MKS nema nadležnost nad zločinom agresije na Ukrajinu. Iz tog razloga, Ukrajina je predložila međunarodnim partnerima osnivanje Specijalnog suda za zločin agresije na Ukrajinu.

„Primarni zadatak Ukrajine je da stvori tribunal koji će omogućiti da se sprovede istraga i da više političko i vojno rukovodstvo Ruske Federacije pozove na odgovornost za izvršenje zločina agresije. Stvaranje Specijalnog tribunala ni na koji način neće ometati. već naprotiv, to će upotpuniti važne napore MKS-a da postigne pravdu“, rezimirao je ministar.

Kako je saopšteno, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba boravi u radnoj poseti sedištu UN u Njujorku od 17. do 18. jula.