Evropska unija i Tunis najavljuju napredak u izgradnji ekonomskih i trgovinskih veza

Evropska unija i Tunis najavljuju napredak u izgradnji ekonomskih i trgovinskih veza

Evropski lideri i predsednik Tunisa najavili su u nedelju napredak u izgradnji bližih ekonomskih i trgovinskih odnosa za koje se nadamo, kao i u merama za borbu protiv često smrtonosnog krijumčarenja migranata preko Sredozemnog mora.

Lideri Italije, Holandije i Evropske komisije boravili su u drugoj poseti Tunisu za nešto više od mesec dana. Oni su izrazili nadu da će memorandum koji je nedavno potpisan sa Tunisom tokom putovanja utrti put za sveobuhvatno partnerstvo.

Tokom svoje poslednje posete u junu, lideri su obećali više od milijardu evra (1,1 milijardu dolara) finansijske pomoći za spasavanje posrnule ekonomije Tunisa i bolje nadzor njegovih granica, u nastojanju da povrate stabilnost u toj severnoafričkoj zemlji i da potiču migracije sa njenih obala u Evropu.

Ovog puta predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, italijanski premijer Đorđa Meloni i holandski premijer Mark Rute nisu detaljno naveli punu novčanu vrednost pomoći EU koja se nudi Tunisu, u izjavama koje su dali nakon razgovora sa predsednikom Tunisa Kajsom Sajedom.

Ali Fon der Lajen je rekla da je poslednje putovanje obezbedilo dogovor o „sveobuhvatnom paketu mera koje ćemo sada brzo primeniti u praksi“.

Konkretna pomoć koju je najavila uključivala je program od 10 miliona evra (11 miliona dolara) za podsticanje razmene učenika i 65 miliona evra (73 miliona dolara) iz sredstava EU za modernizaciju škola u Tunisu.

O migracijama, Von der Leien je rekla: „Potrebna nam je efikasna saradnja više nego ikada.

EU će sa Tunisom raditi na partnerstvu za borbu protiv krijumčarenja, pojačaće koordinaciju u operacijama potrage i spasavanja, a obe strane su se takođe složile da sarađuju na upravljanju granicama, rekla je ona. Von der Lajen je obećala 100 miliona evra (112 miliona dolara) za te napore – cifra koju je već objavila tokom prethodne posete lidera.

Rutte je opisao novi memorandum kao „obećavajući početak sveobuhvatnog strateškog partnerstva“ između EU i Tunisa koje će imati za cilj da podstakne ekonomski rast.

On je rekao da zemlje članice EU sada moraju da odobre sporazum, dodajući: „Veoma sam uveren da će biti široke podrške“.