Bela kuća: Narušavanje „sporazuma o žitu” skupo će koštati Rusiju

Bela kuća: Narušavanje „sporazuma o žitu” skupo će koštati Rusiju

Bela kuća je komentarisala situaciju sa Inicijativom za crnomorsko žito, koja ističe 17. jula i Rusija još nije izrazila želju da produži svoje delovanje.

Kako prenosi „Evropa pravda“, ovo je u intervjuu za Si-Bi-Es izjavio Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Odgovarajući na pitanje da li postoje znaci da je predsednik Rusije Vladimir Putin spreman da nastavi ovu inicijativu, on je napomenuo da ne može da predvidi postupke šefa Kremlja.

Salivan je primetio da je Putin poslednjih meseci više puta menjao mišljenje o „sporazumu o žitu“.

„Ako ona (Ruska Federacija – prim. aut.) izađe iz nje, ostatak sveta će to pogledati i reći da je Rusija okrenula leđa potrebama zemalja globalnog Juga, Afrike, Latinske Amerike i Azije. za hranu koja im je potrebna po pristupačnim cenama. I mislim da će to Rusiju koštati ogromnih diplomatskih troškova u budućnosti“, naglasio je on.

Salivan je dodao da će Putin morati da napravi izbor, a SAD su spremne na svaki scenario i blisko sarađuju sa Ukrajinom po ovom pitanju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u petak da su on i ruski predsednik Vladimir Putin istog mišljenja o nastavku „sporazuma o žitu”.

Nakon toga, Kremlj je demantovao izjave turskog predsednika.

Kako prenose mediji, EU je razmatrala ustupke ruskoj banci zarad „sporazuma o žitu”. Konkretno, radilo se o stvaranju podružnice sankcionisane Rosselkhozbanke da bi obnovila svoju vezu sa SVIFT-om.

Takođe, prema pisanju medija, generalni sekretar UN Antonio Guteres ponudio je Putinu da produži „sporazum o žitu” u zamenu za povezivanje „ćerke” „Roselhozbanke” sa međunarodnim platnim sistemom SVIFT.

Putin je 13. jula objavio uslove za nastavak žitnog sporazuma.