Hamas ne može da isplati plate u Gazi nakon odlaganja pomoći Kataru

Hamas ne može da isplati plate u Gazi nakon odlaganja pomoći Kataru

Vladari Hamasa u Pojasu Gaze nisu bili u mogućnosti da isplate plate za 50.000 radnika u javnom sektoru, a zvaničnici delimično okrivljuju kašnjenje mesečnog granta za plate iz Katara, ključnog donatora pomoći osiromašenoj palestinskoj enklavi.

Kriza plata izazvala je neobičnu količinu kritika na društvenim mrežama u Gazi, uključujući i neke od zaposlenih u Hamasu. Pad poreskih prihoda i skok potrošnje dodatno su otežali situaciju.

Većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze živi u siromaštvu, a ekonomija zavisi od strane pomoći. Katar je od 2014. platio stotine miliona dolara za građevinske projekte. Trenutno plaća 30 miliona dolara mesečno kao stipendije za porodice, gorivo za struju i za isplatu plata u javnom sektoru.

Zvaničnici Hamasa kažu da nije dobijena pomoć za plate od nešto više od polovine granta od 5 miliona dolara za podršku majskom platnom spisku. Razlog odlaganja nije bio jasan.

U Dohi, Katarska kancelarija za međunarodne medije nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

„Vlada prolazi kroz finansijsku krizu koja guši i eskalira, sa kontinuiranim povećanjem deficita iz meseca u mesec, što je dovelo do kašnjenja plata ovog meseca“, rekao je Avni Al-Basha, zamenik ministra kojeg je imenovao Hamas, za Hamas Aksa. radio.

„Ulažemo značajne napore da isplatimo plate i nadamo se da ćemo to učiniti krajem ove nedelje“, rekao je on.

Mesečni platni spisak košta Hamas 125 miliona šekela (34,5 miliona dolara) mesečno, rekao je Baša.

U nedelju, Salama Marouf, predsedavajući Hamasove vladine kancelarije za medije, rekao je da je takođe došlo do povećanja potrošnje, posebno za ministarstvo zdravlja i otplatu dugova banaka. On je pozvao Katar da poveća grant za plate na 7 miliona dolara.

Gaza je pod izraelsko-egipatskom blokadom od 2007. godine kada je kontrolu preuzeo Hamas, koji se protivi miru sa Izraelom. Zaposleni u javnom sektoru nisu primali pune plate od 2013. godine.

„Sa 60% (plata) mi smo zadovoljili osnovne potrebe kod kuće. Šta se dešava kada se plata potpuno odseče?“ rekao je Mahmud Al-Farra, zaposlenik u vladinom uredu za medije Hamasa. „Ovo je veliko razočarenje.“

Neki su se oglasili na društvenim mrežama, postavljajući pitanje da li je kriza autentična.

„Gde idu porezi koje prikupljaju i grantovi koji ulaze u Gazu?“ objavio je jedan stanovnik na Fejsbuku.