Predsednica Mađarske će u avgustu posetiti Ukrajinu

Predsednica Mađarske će u avgustu posetiti Ukrajinu

Predsednica Mađarske Katalin Novak prihvatila je poziv ukrajinske vlade i učestvovaće na predstojećem sastanku Krimske platforme 23. avgusta u Kijevu.

Kako piše „Evropska istina”, prenosi Telek.hu pozivajući se na pres-službu mađarske predsednice.

To takođe znači da se šef mađarske države može ponovo lično sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

U predsedničkoj palati dodaju da će Katalin Novak pre putovanja u Kijev posetiti Zakarpatje, gde će zajedno sa Mađarima 20. avgusta proslaviti Dan kralja Stefana.

Poslednji put se Novak lično sastala sa Zelenskim 26. novembra 2022. godine, kada je u Ukrajinu stigla preko Poljske u pratnji poljskog premijera Mateuša Moravjeckog i belgijskog premijera Aleksandra De Krua. Bila je to poseta mađarske države ukrajinskoj prestonici na najvišem nivou od početka rata.

Krimska platforma je međunarodni format kreiran 2021. godine koji ima za cilj da postigne deokupaciju Krima. Prvi samit održan je 2021. godine u Kijevu. Događaju je prisustvovao tadašnji predsednik Mađarske Janoš Ader koji je primetio da je sećanje i na agresiju velike sile i na traumu Trijanona duboko urezano u svesti Mađara, pa tačno znaju zašto je aneksija Krima je tako osetljiva rana za narod Ukrajine.

Mađarsku je na Krimskoj platformi 2022. predstavljao Peter Staraj, državni sekretar zadužen za snabdevanje energijom i bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine. Staraj je tada govorio o nepokolebljivoj podršci Mađarske Ukrajini i da je primarni cilj Mađarske uspostavljanje mira.

Kako je saopšteno, Katalin Novak smatra da svet treba da spreči Rusiju da ostvari svoje vojne ciljeve u Ukrajini – istovremeno je protiv toga da Budimpešta pomaže Kijevu oružjem i smatra da su sankcije neefikasne.

U martu je mađarska predsednica izjavila da podržava mirovni plan za Ukrajinu, koji ne predviđa pobedu Rusije i koji je istovremeno zasnovan na „realističnim ciljevima“.