Šefovi finansija G7 će se sastati 16. jula, razgovaraće o Ukrajini, globalnom oporezivanju

Šefovi finansija G7 će se sastati 16. jula, razgovaraće o Ukrajini, globalnom oporezivanju

Finansijski lideri naprednih zemalja Grupe sedam (G7) održaće razgovore 16. jula na marginama šireg sastanka G20 u Indiji, izjavio je u petak japanski ministar finansija Šuniči Suzuki, prenosi Rojters.

Grupe G7 su Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države.

„Na ovom sastanku će se razgovarati o podršci Ukrajini, reformi MDB (multilateralnih razvojnih banaka) i međunarodnom oporezivanju“, dodao je Suzuki. „Nemamo plan da izdamo saopštenje, ali ćemo voditi debate kako bismo rešili probleme sa kojima se svet suočava.“

Odvojeno, G20 pod predsedavajućim Indijom će razgovarati o globalnoj ekonomiji i zdravstvenom osiguranju, održivim finansijama i infrastrukturi, globalnoj finansijskoj arhitekturi, globalnoj poreskoj reformi i inkluzivnim finansijama, rekao je on.

Suzuki je u četvrtak pozdravio sporazum oko 140 članica OECD/G20 ‘Inkluzivnog okvira za eroziju baze i prebacivanje profita (BEPS)’ o ključnoj izjavi kojom se priznaje značajan napredak ka velikoj globalnoj poreskoj reformi.

Ovaj pakt pomaže da se „unese stabilnost i sigurnost u međunarodni poreski sistem. Dizajniran je da preispita principijelnu globalnu poresku šemu tokom prošlog veka i može biti istorijski“, rekao je Suzuki.

Zemlje sa porezima na digitalne usluge složile su se da odustanu od njihove primene još najmanje godinu dana pošto je globalni poreski sporazum multinacionalnih kompanija koji bi ih zamenio pomeren. Više od 140 zemalja trebalo je sledeće godine da počne da primenjuje sporazum iz 2021. kojim se revidiraju decenijama stara pravila o tome kako vlade oporezuju multinacionalne kompanije za koje se smatra da su zastarele.