Virgin Galactic planira svoj sledeći komercijalni let do ivice svemira za avgust

Virgin Galactic planira svoj sledeći komercijalni let do ivice svemira za avgust

Virgin Galactic ima za cilj početak avgusta za svoj sledeći let na ivicu svemira, putovanje za koje se očekuje da će uključiti prvo od mnogih vlasnika karata koji godinama čekaju na svoju priliku da u bestežinskom stanju u avionu kompanije na raketni pogon.

Kompanija je u četvrtak objavila da će se prozor za komercijalni let iz svemirske luke Amerika u južnom Novom Meksiku otvoriti 10. avgusta. Kratki let gore-dole će se prenositi uživo na veb stranici Virgin Galactic-a.

Virgin Galactic je potvrdio da će na letu biti tri privatna putnika. U avionu ima mesta za šest — dva pilota Virgin Galactic i četiri putnika.

Stotine ljudi su kupile karte tokom godina, uključujući poznate ličnosti, naučnike i preduzetnike. Očekuje se da će kompanija objaviti više detalja o posadi i tri putnika sledeće nedelje.

Let će Virgin Galactic biti treći ove godine. Najnoviji je bio u junu – istraživački let tokom kojeg su dva oficira italijanskog vazduhoplovstva i inženjer Nacionalnog saveta za istraživanje Italije sproveli niz eksperimenata sa mikrogravitacijom u trenucima bestežinskog stanja.

Virgin Galactic radi više od decenije da pošalje putnike koji plaćaju na kratkim svemirskim skokovima i 2021. je konačno dobio odobrenje savezne vlade. Osnivač Ričard Brenson pridružio se zaposlenima kompanije Virgin Galactic na prvom letu tog leta.

Obično je potrebno oko sat vremena da matični brod odnese avion na visinu na kojoj se oslobađa i ispaljuje svoj raketni motor da bi izvršio poslednji guranje do ivice svemira.

Kada stignu do svoje najviše tačke, putnici mogu da se skinu sa svojih sedišta, da lebde po kabini nekoliko minuta i uživaju u pogledu na Zemlju. Zatim se vezuju za klizanje nazad do piste.

Virgin Galactic planira da leti mesečno sa svoje ispostave u pustinji Novog Meksika.