Istraživači navode napredak u imunoterapiji protiv amiotrofične lateralne skleroze

Istraživači navode napredak u imunoterapiji protiv amiotrofične lateralne skleroze

Nova istraživanja sugerišu da bi ciljanje autoimune upale povezane sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) korišćenjem dva leka, od kojih je jedan već odobren za multiplu sklerozu, mogao biti obećavajući pristup lečenju.

ALS, takođe poznata kao Lu Gerigova bolest, je progresivna neurodegenerativna bolest koja utiče na nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini. To dovodi do postepenog gubitka kontrole mišića, što na kraju dovodi do paralize i poteškoća sa govorom, gutanjem i disanjem. Tačan uzrok ALS-a nije u potpunosti shvaćen i trenutno ne postoji lek za ovu bolest.

Postoje dve vrste ALS-a: porodični ALS, koji se prenosi kroz porodice i čini oko 5-10% slučajeva, i sporadični ALS, koji se javlja bez porodične istorije i čini oko 90-95% slučajeva. Trenutna studija se fokusirala na sporadični ALS.

Sporadični ALS je identifikovan kao inflamatorna bolest. To znači da imuni sistem, posebno određene vrste imunih ćelija kao što su citotoksične T ćelije, mastociti i inflamatorni makrofagi, greškom napadaju neurone u mozgu i kičmenoj moždini.

Da bi testirali potencijalne tretmane, istraživači na UCLA Odeljenju za integrativnu biologiju i fiziologiju na čelu sa Milanom Fialom, MD, sa Medicinskog fakulteta David Geffen na UCLA, lečili su imune ćelije sporadičnih pacijenata sa ALS sa dve supstance: dimetil fumaratom (DMF) i molekulom H. -151. DMF je lek koji je već odobren za lečenje multiple skleroze. Pokazalo se da H-151 blokira autoimunost u laboratorijskim modelima. Rad je objavljen u časopisu FASEB Journal.

Otkrili su da i DMF i H-151 smanjuju ekspresiju određenih proteina zvanih citokini i granzimi, koji su uključeni u inflamatorni proces. Istraživači su takođe otkrili da je efekat DMF-a poboljšan kada se kombinuje sa epoksieikozatrienskom kiselinom, određenim masnim kiselinama koje se mogu naći u ishrani.

Istraživači kažu na osnovu ovih nalaza, DMF i H-151, zajedno sa specifičnim masnim kiselinama u ishrani, treba smatrati potencijalnim kandidatima za kliničko ispitivanje za ciljanje autoimune upale kod ALS-a koja ne reaguje na trenutne terapije. Oni planiraju da traže odobrenje za kliničko ispitivanje nakon dodatnog istraživanja imunoloških ćelija dodatnih pacijenata sa ALS.