UK će obezbediti veliki finansijski paket za Ukrajinu

UK će obezbediti veliki finansijski paket za Ukrajinu

Očekuje se da će Ujedinjeno Kraljevstvo objaviti novi veliki finansijski paket za Ukrajinu, koji će uključivati dodatnu municiju i borbena vozila, kao i 50 miliona funti (64,7 miliona dolara) kao podršku za popravku opreme i novi vojni rehabilitacioni centar, objavila je Vlada Velike Britanije, prenosi Ukrinform.

London je takođe rekao da se od partnera G7 očekuje da se u sredu slože sa međunarodnim okvirom za ukrajinske dugoročne bezbednosne aranžmane, koji „će odrediti kako će saveznici podržati Ukrajinu u narednim godinama da okončaju rat i odvrate i odgovore na svaki budući napad.“

„Ovo je prvi put da su ovolike zemlje dogovorile sveobuhvatan dugoročni bezbednosni aranžman ove vrste sa drugom zemljom“, navodi se u Dauning Stritu.

Nakon zajedničke deklaracije u sredu, partneri G7 će „obezbediti više odbrambene opreme, povećati i ubrzati razmenu obaveštajnih podataka, pojačati podršku za odbranu od sajber i hibridnih pretnji, proširiti programe obuke i vojne vežbe i razviti industrijsku bazu Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Najnoviji paket finansiranja britanske vlade će uključivati dodatne naboje municije Challenger 2; više od 70 borbenih i logističkih vozila, uključujući borbena vozila za izviđanje guseničara. Velika Britanija će takođe obezbediti sredstva za rehabilitacioni centar za pomoć ukrajinskim vojnicima koji su povređeni u borbama.

„Dok Ukrajina ostvaruje strateški napredak u svojoj kontraofanzivi, a degradacija ruskih snaga počinje da zarazi Putinovu liniju fronta, mi pojačavamo naše formalne aranžmane da zaštitimo Ukrajinu na dugi rok“, rekao je britanski premijer Riši Sunak u saopštenju.

„Podrška napretku [Ukrajine] na putu ka članstvu u NATO-u, zajedno sa formalnim, multilateralnim i bilateralnim sporazumima i ogromnom podrškom članica NATO-a, poslaće snažan signal predsedniku Putinu i vratiti mir Evropi“, rekao je Sunak.