Peking potpisao kontroverzni pakt sa Solomonovim Ostrvima

Peking potpisao kontroverzni pakt sa Solomonovim Ostrvima

Premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare otputovao je u ponedeljak u Peking kako bi potpisao devet bilateralnih sporazuma o ekonomskoj, tehničkoj i policijskoj saradnji sa svojim kineskim kolegom, premijerom Li Ćjangom, kao i predsednikom Si Đinpingom.

Sporazumi su uključivali zajedničku izjavu objavljenu u utorak u kojoj se potvrđuju novo „sveobuhvatno strateško partnerstvo“ dve zemlje, kao i sporazum o „pojačanju saradnje u oblastima sprovođenja zakona i bezbednosnim pitanjima“ u kojem se Kina obavezala da će nastaviti da podržava Solomonska ostrva obukom policije i opreme do 2025.

Peking je ranije obučavao i isporučio replike oružja i opremu za kontrolu nereda policijskim snagama ove ostrvske države, uključujući vozila sa vodenim topovima.

Solomonska Ostrva su potvrdila svoju podršku politici jedne Kine u zajedničkoj izjavi, koja je uključivala manje nego suptilan nagoveštaj Japanu da se „razborito pozabavi pitanjima kao što je ispuštanje nuklearno kontaminirane vode“ iz topljenja u Fukušimi u more, a plan kome se Kina dugo protivila, kao i napad na projekat SAD i Velike Britanije za obezbeđivanje nuklearne podmornice Australiji.

„Solomonova Ostrva, gospodine, imaju mnogo toga da nauče iz kineskog razvojnog iskustva“, rekao je premijer Sogavare kineskim liderima, dodajući da je željan da „dalje unapredi odnose“ između dve nacije.

Potvrđujući prirodu sastanka, Li je rekao novinarima da su dve vlade „odlučile da uspostave sveobuhvatno strateško partnerstvo uzajamnog poštovanja i zajedničkog razvoja“, napominjući kako su se brzo i povoljno razvili njihovi odnosi.

Peking želi da proširi svoju inicijativu Pojas i put kroz Pacifik i širom Azije i Afrike, mrežom luka i druge infrastrukture, rekao je Si Sogavareu na kasnijem sastanku, dodajući da se zemlja nada da će značajno ulagati u pacifički region kroz postojeće i startap kineske kompanije „bez političkih obaveza. ”

„Kina razume da se zemlje pacifičkih ostrva suočavaju sa ozbiljnim izazovima zbog klimatskih promena i spremna je da ojača razmenu i saradnju“, nastavio je Si.

Sogavare će zvanično otvoriti ambasadu Solomonovih ostrva u Pekingu pre nego što se vrati kući u subotu.

Solomonska Ostrva su promenila diplomatske odnose 2019. sa Tajvana na Peking i najavila veliki bezbednosni i diplomatski pakt sa zemljom prošle godine. Naizgled zaslepljene ovim potezom, SAD su provele prošlu godinu boreći se da odvuku Honijaru od onoga za šta se Bajdenova administracija plaši da je postao njen regionalni vojni partner, čak su otvorile ambasadu tamo u februaru, svoju prvu od 1993. godine.

Delegacija Stejt departmenta posetila je Solomonska ostrva samo nekoliko dana nakon što je najavljeno partnerstvo sa Kinom, upozoravajući da će, ukoliko dozvole Pekingu da tamo uspostavi vojno prisustvo, SAD morati da „reaguju u skladu sa tim. ” Premijer Sogavare je više puta uveravao Amerikance da u njegovoj zemlji neće biti kineske vojne baze, dugoročnog prisustva ili sposobnosti za projekciju moći kao rezultat sporazuma.