Lavrov: Zapad gura „neokolonijalnu agendu“ na svetsku scenu

Lavrov: Zapad gura „neokolonijalnu agendu“ na svetsku scenu

SAD i njihovi saveznici pokušavaju da se drže svetske hegemonije protiv plime multipolarnog međunarodnog poretka, izjavio je u utorak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Mi ne definišemo trenutnu fazu međunarodnih odnosa kao novi hladni rat“, rekao je Lavrov za indonežanski list Kompas.

„Radi se o nečem drugom, naime o formiranju multipolarnog međunarodnog poretka. Ovo je objektivan proces. Svi mogu da vide da novi globalno značajni centri za donošenje odluka jačaju u Evroaziji, azijsko-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi.

Ove zemlje i njihova udruženja beleže uspeh jer promovišu „vrednosti kao što su nacionalni interesi, nezavisnost, suverenitet, kulturni i civilizacijski identitet i međunarodna saradnja“, u skladu sa globalnim trendovima razvoja, objasnio je Lavrov.

U međuvremenu, „kolektivni Zapad“ predvođen SAD pokušava da uspori ili preokrene ovaj proces, rekao je ruski diplomata.

Lavrov je ukazao na ekonomske sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini, kao i na „ukupno sebičnu spoljnu politiku“, za koju je rekao da je potkopala globalnu prehrambenu i energetsku bezbednost i otežala život zemljama u razvoju.

Sukob u Ukrajini će se nastaviti „sve dok Zapad ne odustane od svojih planova da sačuva svoju dominaciju i prevaziđe opsesivnu želju da Rusiji nanese strateški poraz od njenih kijevskih marioneta“, dodao je Lavrov, napominjući da nema znakova da će se to desiti. u ovo vrijeme.

Umesto toga, rekao je on, „Amerikanci i njihovi vazali nastavljaju grozničavo da pumpaju Ukrajinu punu oružja i guraju [predsednika] Vladimira Zelenskog da nastavi neprijateljstva.“

SAD i njihovi saveznici su samo 2022. godine potrošili preko 100 milijardi dolara da bi Ukrajini obezbedili oružje, opremu, municiju i finansijsku podršku, istovremeno insistirajući da nisu strana u sukobu sa Rusijom. Moskva je, u međuvremenu, tvrdila da ogromna vojna pomoć samo produžava sukob i dovodi do dalje eskalacije.