Medvedev: Vojna pomoć NATO-a Ukrajini čini Treći svetski rat verovatnijim

Medvedev: Vojna pomoć NATO-a Ukrajini čini Treći svetski rat verovatnijim

Dmitrij Medvedev, zamenik sekretara moćnog ruskog Saveta bezbednosti kojim predsedava predsednik Vladimir Putin, rekao je u utorak kasno da povećanje vojne pomoći Ukrajini od strane NATO alijanse približava Treći svetski rat, prenosi Rojters.

Komentarišući prvi dan samita alijanse predvođene Sjedinjenim Državama u Litvaniji, na kojem su brojne zemlje obećale više naoružanja i finansijske podrške, Medvedev je rekao da pomoć neće odvratiti Rusiju od postizanja svojih ciljeva u Ukrajini.

„Potpuno ludi Zapad nije mogao da smisli ništa drugo… U stvari, to je ćorsokak. Treći svetski rat je sve bliži“, napisao je Medvedev u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Šta sve ovo znači za nas? Sve je očigledno. Specijalna vojna operacija će se nastaviti sa istim ciljevima.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom vojnom operacijom“, dok Kijev i njegovi saveznici kažu da Moskva vodi ničim izazvan rat kako bi otela zemlju i dominirala nad svojim susedom.

Zapad kaže da želi da pomogne Ukrajini da pobedi u ratu, a zapadne sile su Kijevu već isporučile velike količine modernog oružja i municije.

Medvedev, koji je sebe predstavio kao liberalnog modernizatora dok je bio predsednik od 2008. do 2012. godine, sada se predstavlja kao žestoki antizapadni kremaljski jastreb. Diplomate kažu da njegovi stavovi daju naznaku razmišljanja na najvišim nivoima elite Kremlja.

On se takođe u utorak založio za upotrebu „neljudskog oružja“ koje je kasetna municija nakon, kako je rekao, izveštaja da ga Ukrajina već koristi.

SAD su najavile da će snabdevati Kijev kasetnom municijom koja obično oslobađa veliki broj malih bombi na širokom području i koja je zabranjena u mnogim zemljama.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će Moskva biti prinuđena da upotrebi „slično“ oružje ako SAD isporuče kasetne bombe Ukrajini.

Rusija i Ukrajina su se ranije međusobno optuživale da su već koristile kasetnu municiju u 500-dnevnom ratu.