Tramp kritikuje Bajdena zbog kasetnih bombi za Ukrajinu

Tramp kritikuje Bajdena zbog kasetnih bombi za Ukrajinu

Slanjem kasetnih bombi Kijevu, američka vlada nas „vuče dalje ka Trećem svetskom ratu“, upozorio je u utorak bivši američki predsednik Donald Tramp.

Predsednik Džo Bajden „treba da pokuša da okonča rat i zaustavi užasnu smrt i razaranje koje je izazvala nesposobna administracija“, rekao je Tramp u saopštenju objavljenom na njegovoj platformi Truth Social.

45. američki predsednik se usprotivio upotrebi kasetne municije i iz humanitarnih i iz strateških razloga, ukazujući na činjenicu da će neeksplodirana ubojna sredstva „ubijati i sakatiti nevine ukrajinske muškarce, žene i decu decenijama koje dolaze“, dugo nakon što je rat završio.

Tramp je takođe pozvao Bajdenovu izjavu, datu u intervjuu za Si-En-En Farid Zakarija tokom vikenda, da se kasetna municija šalje zato što su SAD ostale bez konvencionalnih artiljerijskih granata od 155 mm. Ako je tačno, uzvratio je Tramp, ovo „samo dodatno naglašava hitnost hitne deeskalacije ovog krvavog, opasnog sukoba koji je van kontrole“.

„To svakako znači da ne treba da šaljemo Ukrajini naše poslednje zalihe u vreme kada su naši sopstveni arsenali, prema Krivom Džou Bajdenu, tako opasno smanjeni“, dodao je bivši predsednik, tvrdeći da je Bajdenova politika „beskrajnog rata“ u Ukrajini imala „strašno oslabio“ SAD.

„Džo Bajden nas nepotrebno i opasno vodi u Treći svetski rat, što bi bila noćna mora izvan mašte – uništenje! Tramp je rekao.

Tramp, koji trenutno vodi ankete za republikansku predsedničku nominaciju 2024, obećao je da će postići „mir snagom“ kada se vrati na funkciju nakon sledećih izbora.

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da će poslati artiljerijske granate dvostruke namene poboljšane konvencionalne municije (DPICM) u Ukrajinu. Zamenik ministra odbrane za politiku Kolin Kal rekao je novinarima da je opasnost koju municija, koja je zabranjena u više od 100 zemalja, predstavlja za civile smanjena jer bi ruska pobeda u sukobu bila daleko gora. On je takođe optužio Rusiju da je upotrebila oružje u Ukrajini.

Moskva je demantovala optužbe SAD. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da će ruska vojska, ako bilo koja američka kasetna municija stigne do Ukrajine, odgovoriti sopstvenim ekvivalentnim oružjem koje je „mnogo efikasnije“ i „raznovrsnije“.

Ponudu SAD kasetne municije osudile su UN, NATO saveznici poput Velike Britanije, Kanade i Španije, kao i članovi Bajdenove partije u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

„Ili su kasetne bombe loše, ili nisu loše. Ne možete odrediti vrednost kasetne bombe na osnovu toga ko je dignut u vazduh“, rekao je u utorak komičar i voditelj podkasta Rasel Brend.