Baltičke zemlje otvorile su svoj vazdušni prostor za NATO

Baltičke zemlje otvorile su svoj vazdušni prostor za NATO

Litvanija, Letonija i Estonija obećavaju da će NATO-u dati više mogućnosti u svom vazdušnom prostoru, a takođe su se složile da povećaju troškove odbrane.

Ovo se navodi u deklaraciji koju su u utorak potpisali ministri odbrane Litvanije, Letonije i Estonije Arvidas Anušauskas, Inara Murnijece i Hano Pevkur, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na LRT.

U deklaraciji se navodi da saveznici iz NATO-a dobijaju neograničen pristup vazdušnom prostoru baltičkih zemalja radi odvraćanja, pojačanog patroliranja i izvođenja vežbi velikih razmera.

„Mi, potpisnici, obavezujemo se da olakšamo dostupnost vazdušnog prostora baltičkih država za vazdušne aktivnosti NATO-a i da obezbedimo najviše standarde bezbednosti letova, kao i da unapredimo civilnu i vojnu saradnju između baltičkih država“, navodi se u dokumentu. .

Baltičke zemlje su takođe ponudile članicama Alijanse da sprovedu model rotacione PVO, obezbeđujući sopstvene snage i sredstva.

Podsetićemo, Nemačka je prošle jeseni predložila inicijativu „Ski Shield” koja ima za cilj jačanje PVO u Evropi i bolju koncentraciju napora u ovoj oblasti.

U inicijativi već učestvuje 19 evropskih država, uključujući neutralnu Austriju i Švajcarsku.