Obuka ukrajinskih pilota za F-16 počinje u avgustu

Obuka ukrajinskih pilota za F-16 počinje u avgustu

Koalicija od 11 nacija počeće obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u avgustu u Danskoj, a centar za obuku biće uspostavljen u Rumuniji, rekli su zvaničnici u utorak na marginama Samit NATO-a u Litvaniji.

Članice NATO-a Danska i Holandija predvode međunarodne napore da obuče pilote, kao i pomoćno osoblje, održavaju avione i na kraju omoguće snabdevanje Ukrajine F-16 u njenom ratu sa Rusijom.

„Nadajmo se da ćemo moći da vidimo rezultate početkom sledeće godine“, rekao je novinarima vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen nakon ceremonije potpisivanja.

Do sada se nijedna država nije obavezala da pošalje F-16 u Ukrajinu, iako su Poljska i Slovačka isporučile 27 MiG-ova 29 za dopunu ukrajinskoj floti borbenih aviona.

Kijev, koji je pokrenuo kontraofanzivu protiv ruskih snaga, više puta je pozivao zapadne zemlje da isporuče avione i obuče svoje pilote da upravljaju njima, kako bi se uspešno suprotstavili vazdušnoj dominaciji Moskve.

„Moramo da branimo naše civilno stanovništvo, našu infrastrukturu, kritične objekte, naše škole, naše univerzitete. Zato je za nas veoma važno da ova koalicija borbenih aviona počne“, rekao je novinarima ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

„Nadam se – optimista sam – da ćemo posle šest meseci videti rezultate“, rekao je on.

Na samitu, koji bi trebalo da se završi u sredu, lideri NATO-a složili su se da budućnost Ukrajine leži u alijansi, ali su prestali da Kijevu uruče poziv ili raspored za pristupanje koji je zemlja tražila.