Rastezljivi ekran koji menja boju ukazuje na budućnost nosivih ekrana

Rastezljivi ekran koji menja boju ukazuje na budućnost nosivih ekrana

Zamislite nosivi flaster koji prati vaše vitalne znakove kroz promene na displeju u boji ili nalepnice za otpremu koje svetle da ukazuju na promene u temperaturi ili sterilnosti namirnica.

Ovo je jedna od potencijalnih upotreba za novi fleksibilni ekran koji su kreirali istraživači UBC-a i koji je nedavno objavljen u ACS Applied Materials & Interfaces.

„Ovaj uređaj je sposoban za brzu, u realnom vremenu i reverzibilnu promenu boje“, kaže istraživač Claire Preston, koja je razvila uređaj kao deo svog master studija elektrotehnike i računarstva na UBC. „Može da se rastegne do 30 procenata bez gubitka performansi. Koristi tehnologiju koja menja boju koja se može koristiti za vizuelno praćenje. I relativno je jeftina za proizvodnju.“

Prethodni pokušaji stvaranja rastezljivih displeja uključivali su složene dizajne i materijale, ograničavajući njihovu rastezljivost i optički kvalitet. U ovom novom istraživanju, naučnici su se oslanjali na elektrohromne displeje – koji su u stanju da reverzibilno menjaju boju, dok zahtevaju nisku potrošnju energije – da bi prevazišli ova ograničenja.

„Koristili smo PEDOT:PSS, elektrohromni materijal koji se sastoji od provodnog polimera kombinovanog sa jonskom tečnošću, što rezultira rastezljivom elektrodom koja deluje i kao elektrohromni element i kao sloj za skladištenje jona. Ovo pojednostavljuje arhitekturu uređaja i eliminiše potrebu za poseban rastegljivi provodnik“, kaže gospođa Preston. Rastezljiv ekran koji menja boju. Zasluge: Univerzitet Britanske Kolumbije

Ekran je providan i deluje kao čvrsta gumena traka. Da bi podržao tanke slojeve PEDOT-a i omogućio im da se izduže bez lomljenja, tim je dodao čvrsti polimerni elektrolit i rastezljivi materijal za inkapsulaciju nazvan stiren-etilen-butilen-stiren (SEBS).

„Potencijalne upotrebe ovog rastegljivog displeja su značajne. Mogao bi da se integriše u nosive uređaje za biometrijsko praćenje, omogućavajući vizuelnu povratnu informaciju u realnom vremenu o vitalnim znacima. Displeji bi se takođe mogli koristiti u robotskoj koži, omogućavajući robotima da prikazuju informacije i komuniciraju intuitivnije sa ljudima“, primetio je stariji autor dr Džon Meden, profesor elektrotehnike i računarstva koji je nadgledao rad.

Pored toga, niska potrošnja energije i isplativost ove tehnologije čine je atraktivnom za upotrebu u aplikacijama za jednokratnu upotrebu, kao što su flasteri indikatora za medicinske svrhe ili pametne etikete za pakovanje za osetljive pošiljke. Takođe se može koristiti za aktivnu promenu boje jakni, šešira i drugih odevnih predmeta.

„Iako postoji potreba za više posla da se ovaj uređaj integriše u svakodnevne uređaje, ovaj napredak nas dovodi korak bliže budućnosti u kojoj su fleksibilni i rastezljivi ekrani uobičajeni deo našeg svakodnevnog života“, dodao je dr Madden.