Endoskopska transoralna hirurgija nije idealna za rak faringoezofagealnog spoja

Endoskopska transoralna hirurgija nije idealna za rak faringoezofagealnog spoja

Transoralna hirurgija potpomognuta endoskopijom (TOS) je manje efikasna kod površinskog karcinoma faringoezofagealnog spoja (PEJ), sa značajno većom učestalošću strikture i lokalnog recidiva u poređenju sa TOS-om drugih mesta u hipofarinksu, prema studiji objavljenoj na internetu 23. Glava i vrat.

Iasuaki Furue, MD, iz bolnice Nacionalnog centra za rak Istok u Kašivi, Japan, i kolege su sproveli retrospektivnu studiju kako bi uporedili kliničke rezultate endoskopski potpomognutog TOS-a za površinske karcinome PEJ (grupa A; 12 lezija kod 12 pacijenata) i drugih mesta u hipofarinks (grupa B; 198 lezija kod 146 pacijenata).

Istraživači su otkrili da su stope en bloc resekcije bile 100 i 99 procenata u grupama A i B, respektivno, a medijana operativnog vremena bila je 82 i 37 minuta, respektivno. U poređenju sa grupom B, grupa A je imala značajno veću učestalost strikture (42 naspram 1 procenta) i lokalnog recidiva (25 naspram 6 procenata). Konzervativni tretmani mogu upravljati svim neželjenim događajima.

„TOS uz endoskopsku pomoć je manje nego idealan za lečenje površinskih karcinoma PEJ u poređenju sa hipofaringealnim karcinomom na drugim mestima“, pišu autori. „PEJ karakteriše više postoperativnih striktura i lokalnih recidiva od drugih mesta, od kojih se mnogima može konzervativno upravljati.“