Južna Koreja kaže da poštuje mišljenje IAEA-e za ispuštanje otpadne vode iz Fukušimi

Južna Koreja kaže da poštuje mišljenje IAEA-e za ispuštanje otpadne vode iz Fukušimi

Vlada Južne Koreje saopštila je u petak da poštuje reviziju plana Japana za ispuštanje tretirane radioaktivne vode iz fabrike Fukušima koja je uništena cunamijem od strane UN-a za nuklearnu energiju u okean i rekla da ispunjava međunarodne standarde, prenosi Rojters.

Seul je objavio sopstvenu procenu nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ove nedelje dala zeleno svetlo japanskom planu, uprkos zabrinutosti oko bezbednosti u nekim susednim zemljama.

„Na osnovu pregleda plana tretmana kontaminirane vode koji je predstavio Japan, potvrdili smo da koncentracija radioaktivnog materijala ispunjava standarde za ispuštanje u okean… i stoga plan ispunjava međunarodne standarde, uključujući standarde IAEA“, Bang Mun-kju, To je na brifingu rekao ministar Kancelarije za koordinaciju vladinih politika.

Bang je rekao da je Južna Koreja poštovala nalaze IAEA jer je izveštaj zasnovan na radnoj grupi globalnih stručnjaka koju je osnovala međunarodna agencija.

Očekuje se da plan za ispuštanje prečišćene vode iz fabrike u Fukušimi „neće imati nikakav značajan uticaj na naša okeanska područja“, rekao je Bang.