Nova tehnologija mapiranja sedla može smanjiti bol u leđima konja

Nova tehnologija mapiranja sedla može smanjiti bol u leđima konja

Bol u leđima konja preovlađuje kod najmanje 35% jahanih konja i često se pripisuje lošem pristajanju sedla. Nova metoda za skeniranje konja u pokretu omogućila je dr Jornu Čejniju, istraživaču kretanja životinja na Univerzitetu Sautempton, Velika Britanija, da napravi poboljšanu mapu sedla koja može smanjiti bol u leđima konja.

Trenutna praksa postavljanja sedla konjima se vrši na životinjama koje stoje, ali to ne uzima u obzir kako će sedlo menjati položaj dok se konj kreće. „Iznenadili smo se kada smo videli da se oblik životinje koja stoji značajno razlikovao od oblika prosečnog koraka životinje koja se kreće“, kaže dr Čejni. „Očekivali smo razliku, samo ne u onoj meri u kojoj smo videli.

Dr Čejni i njegov tim izmerili su promenu oblika konjskih leđa snimajući ih kako hodaju i kasaju nizom kamera. Zatim su rekonstruisali region sedla dok se menjao tokom koraka i pratili kretanje udova koristeći tehniku poznatu kao videogrametrija. Njihovi nalazi su predstavljeni na SEB Centenari Conference 2023 .

Proizvod ovih merenja je „mapa sedla“ koja ističe idealne oblasti za postavljanje sedla kako bi se smanjile šanse za bol ili povredu konja. Jedna oblast konjskih leđa, poznata kao greben, nalazi se neposredno iznad i iza lopatica i utvrđeno je da se tokom kretanja pomera gore-dole nekoliko centimetara u poređenju sa mirovanjem.

Ova mapa identifikuje najpokretljivije i najmanje pokretne delove konjskih leđa tokom hodanja i kasa, što može pomoći da se poboljša dizajn sedla i metode postavljanja.

„Moje istraživanje meri oblik regiona sedla, dok konj hoda i kasa, kako bih razumeo kako se mišići izboče i kičma savija, tako da možemo da integrišemo to znanje u bolji dizajn sedla“, kaže dr Čejni, „Loš interfejs između sedlo i konjska leđa mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja tkiva kod konja, čak i gubitka i gubitka čitavih mišića u leđima.“

Ovo istraživanje takođe otkriva da su najmanje pokretni delovi konjskih leđa najprikladniji za distribuciju pritiska, dok ponovljena primena visokog pritiska i pomeranje mekog tkiva u najpokretljivijim predelima može dovesti do bola i oštećenja tkiva.

„Među ishodima ovog istraživanja biće novi dizajn i uputstva za postavljanje sedlara“, kaže dr Čejni, koji radi sa glavnim sedlarima kako bi se osiguralo da su nove smernice za postavljanje u skladu sa profesionalnim pristupima sedlarstvu i filozofijom industrije.