Ukrajinski generali: Kontraofanziva je u planu

Ukrajinski generali: Kontraofanziva je u planu

Oružane snage Ukrajine tek treba da ostvare svoj puni potencijal, ali kontraofanziva se planira, izjavili su komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski i komandant Operativno-strateške grupe trupa Tavrija, brigadni general Aleksandar Tarnavski u intervjuu za ABC Nevs, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Prema rečima Sirskog, do sada su se stvari odvijale prema planovima koji su sačinjeni i odobreni.

Upitan da li je uveren da će ponovo zauzeti ključni grad Bahmut, Sirski je rekao: „Da, naravno. Siguran sam.“

Tarnavski je naveo da je situacija stabilna, dodajući da je „glavno da nismo dostigli svoj puni potencijal“.

Govoreći o gubicima, Sirski je naveo da neprijatelj trpi osam puta ili čak 10 puta veće gubitke, posebno sa brojem poginulih vojnika.

Prema Tarnavskom, ukrajinske snage se suočavaju sa masivnim minskim poljima na jugu.

„To je žestoki obračun sa neprijateljem koji koristi minska polja, protivtenkovsko oružje. Oni sprovode velike operacije iz vazduha, izvode vazdušne i raketne udare“, rekao je Tarnavski.

Po njegovim rečima, Rusi posebno gađaju zapadnu opremu, pokušavajući da unište što više vozila.

Istovremeno, Tarnavski je odbacio mogućnost ruske upotrebe nuklearnog oružja.

„Naravno da moramo uzeti u obzir činjenicu da se nuklearno oružje već nalazi u Belorusiji ili će tamo biti stacionirano. Tako da to moramo uzeti u obzir kada pravimo naše buduće planove i prognoze. Ali to me uopšte ne plaši“, rekao je Tarnavski.

Oba generala su zahvalila Sjedinjenim Državama na vojnoj podršci, rekavši da oklop koji je obezbedio Zapad pravi razliku na bojnom polju.