Istraživanje je pokazalo da se trećina kineskih naučnika oseća nepoželjno u SAD

Istraživanje je pokazalo da se trećina kineskih naučnika oseća nepoželjno u SAD

Mali tim biostatičara i inženjera sa Prinstona, Harvarda i MIT-a je putem ankete otkrio da se kineski naučnici koji rade u SAD više ne osećaju dobrodošli u toj zemlji.

U svom radu objavljenom u Proceedings of the National Academi of Sciences, grupa opisuje kako su analizirali ankete koje je sprovelo 1.304 kineska akademika koji rade u SAD i šta su otkrili.

Trampova administracija je još 2018. godine uspostavila ono što je postalo poznato kao Kineska inicijativa – program osmišljen da traži kineske špijune koji rade u SAD-u. smanjio bi navodni transfer tehnologije iz SAD u Kinu.

Kao deo inicijative, Ministarstvo pravde SAD (DOJ) počelo je da hapsi osumnjičene akademske špijune i pokušava da ih krivično goni. Većina takvih pokušaja je propala zbog nedostatka dokaza. Kineska inicijativa je otkazana kada je predsednik Bajden pobedio na izborima 2020. Ali kako su istraživači sa ovim novim naporom otkrili, inicijativa je imala dugotrajne efekte.

Tokom inicijative, kineski, pa čak i kinesko-američki naučnici koji rade u SAD, pali su pod sumnju bez obzira na njihove aktivnosti ili rad. To je rezultiralo strahom od neosnovanog krivičnog gonjenja, što je navelo mnoge kineske naučnike da napuste SAD, ili da barem razmotre da to učine.

To je takođe dovelo do znatno smanjene komunikacije između naučnika u SAD koji sarađuju sa kolegama u Kini – trend koji se nastavio čak i nakon otkazivanja inicijative. U ovom novom naporu, istraživački tim je želeo da otkrije kako se kineski i kinesko-američki naučnici osećaju o radu i/ili životu u SAD.

U tom cilju prvo su sproveli analizu 200 miliona naučnih radova tražeći trendove u kineskim naučnim poduhvatima. Otkrili su da se kineski naučnici u SAD nastavljaju vraćati u Kinu u velikom broju.

Istraživački tim je zatim napravio i poslao anketu sa ciljem da sazna više o tome kako se kineski i američki kinesko-američki naučnici osećaju u vezi sa radom i životom u SAD. Dobili su 1.304 odgovora i nakon što su ih proučili, otkrili su da je više od trećine ispitanika izjavilo da se osećaju nepoželjno u SAD, a 72% je izjavilo da se oseća nesigurno. Takođe, 86% njih je izjavilo da im je teže da regrutuju vrhunske međunarodne studente u poređenju sa pet godina ranije.