Bivši ambasador u SAD: Ključne odluke o pristupanju Ukrajine NATO-u biće donete sledeće godine

Bivši ambasador u SAD: Ključne odluke o pristupanju Ukrajine NATO-u biće donete sledeće godine

Ključne odluke u vezi sa pristupanjem Ukrajine NATO-u biće donete u Vašingtonu sledeće godine, na jubilarnom samitu NATO-a.

Bivši ukrajinski ambasador u Sjedinjenim Državama (2015-2019) Valerij Čali rekao je ovo uživo na ukrajinskom TV kanalu Espreso, prenosi Ukrinform.

„Ulazak Ukrajine u NATO značiće da delimo odgovornost za evropsku bezbednost sa drugim zemljama. Ukrajina ne treba da održava ovu odbranu sve vreme sama. Moramo da budemo zajedno u Alijansi. Ključne odluke u vezi sa ulaskom Ukrajine u NATO biće donete u Vašingtonu sledeće godine, tokom jubilarnog samita NATO-a“, rekao je Čali.

Prema rečima diplomate, na samitu NATO-a u Viljnusu trebalo bi da bude data izjava o obezbeđivanju dalekometnog naoružanja Ukrajini.

„Na samitu u Viljnusu očekujem izjavu o obezbeđivanju ATACMS i drugih raketa dugog dometa. Takođe bi trebalo da bude signal rukovodstvu Rusije da se ucena Kremlja nije ostvarila i da će Ukrajina biti u NATO u određenom formatu. „Nismo spremni da to sada kažemo, bacite ovaj most na Vašington i otklonite sva pitanja: formule, bezbednosne garancije prelaznih perioda, algoritme – sve ovo treba ostaviti u prošlosti. Sada je pitanje da ili ne“, rekao je Čalji. rekao.

Samit lidera NATO-a biće održan u Viljnusu od 11. do 12. jula. Jedno od glavnih pitanja o kojima će se razgovarati na nivou šefova država i vlada saveznika biće nastavak vojne pomoći Ukrajini u ostvarivanju njenog prava na samoodbranu od ruske agresije, kao i mere za jačanje sistem odvraćanja i odbrane vojnog bloka.