Kako kompanije donose više poslova u Meksiko, SAD žele zaštitu radnih prava

Kako kompanije donose više poslova u Meksiko, SAD žele zaštitu radnih prava

SAD žele da vlada Meksika izgradi jake institucije za zaštitu prava radnika jer kompanije koje žele da izbegnu poremećaje u lancu snabdevanja u udaljenim proizvodnim mestima donose više radnih mesta u zemlju, rekao je za Rojters visoki zvaničnik za rad u SAD, prenosi Rojters.

Meksiko je počeo da ima koristi od „bliske granice“ u kojoj kompanije nastoje da približe proizvodnju američkom tržištu uz održavanje konkurentnih troškova.

Ovaj trend dalje testira trgovinski sporazum poznat kao Sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), koji je na snazi od jula 2020.

Pakt ima stroža pravila o radu od svog prethodnika iz 1994. godine i podupire nove meksičke zakone koji ovlašćuju radnike da se zalažu za bolje plate i uslove nakon godina stagniranja plata i sindikalnih ugovora u korist biznisa.

Stručnjaci kažu da su tri godine nakon ugovora, neki radnici počeli da imaju koristi, ali su široki uticaji još daleko.

„Nadajmo se da će to osigurati da Meksiko ne postane smetlište za kompanije koje traže jeftinu radnu snagu i slabe propise“, rekla je Tea Li, zamenica američkog podsekretara za međunarodne poslove koja nadgleda poštovanje USMCA.

Ona je u intervjuu rekla da Meksiko radi na ispunjavanju svojih obaveza, uz podršku rukovodstva koje želi da pomogne radnicima.

Novi propisi Meksika favorizuju kompanije koje preuzimaju više etičke standarde, rekla je ona.

„Pre možda 20 godina bilo je u redu da multinacionalna korporacija digne ruke i kaže: ‘nemamo pojma šta je u našem lancu snabdevanja, kakvi su uslovi rada’“, dodala je ona.

„Čini se da to više nije prihvatljivo.

Meksiko je napredovao u poboljšanju radnih sudova, bržem rešavanju pritužbi radnika i olakšavanju sindikalne organizacije, ali mora da učini više, rekao je Li.

„Nadamo se da će Meksiko biti dobro spreman da iskoristi prednosti približavanja… ako nastave putem ka stvarnoj izgradnji radnih institucija koje rade, u koje radnici mogu imati poverenja.

Od 2020. godine, nekoliko američkih pritužbi na rad u Meksiku utrlo je put nezavisnim sindikatima da povećaju plate, pa čak i da se prošire. Li je rekao da takvi primeri inspirišu radnike koji su se u prošlosti možda plašili pretnji ili otpuštanja zbog pokušaja organizovanja.

Još četiri slučaja su u razmatranju: u fabrici odeće, fabrici auto delova, fabrici guma Goodiear i rudniku u vlasništvu konglomerata Grupo Mekico.

Ipak, jedan poslodavac koji se suočio sa dve žalbe USMCA, VU Manufacturing sa sedištem u SAD, koji proizvodi unutrašnje automobilske delove u severnom gradu Piedras Negras, nedavno je otpustio desetine zaposlenih samo nekoliko meseci nakon što je novi sindikat, La Liga, tražio bolje plate. VU nije odgovorila na zahtev za komentar.

Li je rekao da kompanija rizikuje kazne ako se ne pridržava sporazuma o pravima radnika. Ali članovi La Lige su već otpušteni i strahuju da kompanija ima za cilj da obeshrabri organizovanje, rekla je sindikalna vođa Kristina Ramirez, koja je izgubila posao.

„Veoma je razočaravajuće i frustrirajuće“, rekao je Ramirez. „Želeli smo da se borimo da se stvari poboljšaju.“