Erdogan: Švedska neće dobiti odobrenje Turske za kandidaturu za NATO ako ne prestane da skriva „teroriste“

Erdogan: Švedska neće dobiti odobrenje Turske za kandidaturu za NATO ako ne prestane da skriva „teroriste“

Turska neće ukinuti svoje protivljenje ulasku Švedske u NATO ukoliko ne prestane da pruža utočište grupama koje Ankara smatra teroristima, izjavio je u ponedeljak predsednik Tajip Erdogan, piše Rojters.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, odbacivši dugotrajnu politiku vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije na Ukrajinu. Prijave za članstvo moraju da odobre sve članice NATO-a, ali Turska i Mađarska tek treba da odobre kandidaturu Švedske.

Turska je više puta ponavljala da Švedska treba da preduzme dodatne korake protiv pristalica zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) i članova mreže koju Ankara smatra odgovornom za pokušaj državnog udara 2016. godine. Turska tretira obe grupe kao terorističke organizacije.

Turska očekuje da Švedska prestane da pruža utočište članovima obe grupe, rekao je Erdogan u govoru posle sastanka vlade.

„Svi treba da priznaju da ne mogu da oforme prijateljstvo sa Turskom dozvoljavajući teroristima da demonstriraju na najcentralnijim trgovima njihovih gradova“, rekao je on.

Poslednjih meseci, demonstranti u Stokholmu mahali su zastavama koje pokazuju podršku PKK, koju zapadni saveznici Turske, uključujući Švedsku, takođe smatraju terorističkom grupom.

„Naš stav, očekivanja i obećanja koja su data su jasni. U ovom trenutku branimo iste principe koje smo branili prošle godine. Želimo samo da ostanu verni onome što su potpisali“, rekao je Erdogan.

Švedska kaže da je podržala svoj deo sporazuma koji je s Turskom postignut u Madridu prošle godine u cilju rešavanja bezbednosnih zabrinutosti Ankare, uključujući donošenje novog zakona o borbi protiv terorizma ovog meseca. Ali Turska kaže da je promena švedskog zakonodavstva bila „besmislena“ dok pristalice PKK održavaju proteste u zemlji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošlog meseca da će Švedska i Turska sazvati sastanak na visokom nivou u Briselu o mogućem pristupanju Švedske NATO-u pre samita alijanse u Vilnjusu ovog meseca.

Demonstracije u Stokholmu prošle nedelje, na prvi dan muslimanskih praznika Kurban-bajram, koje su uključivale spaljivanje Kurana dodatno su razbesnele Tursku.