Berlin i Varšava ne mogu da se dogovore oko centra za popravku tenkova Leopard

Berlin i Varšava ne mogu da se dogovore oko centra za popravku tenkova Leopard

Poljska i Nemačka su planirale da krajem maja otvore centar za popravku tenkova Leopard na poljskoj teritoriji, ali dve zemlje još uvek ne mogu da se dogovore – i ne radi se samo o novcu.

Šef Ministarstva odbrane Boris Pistorijus najavio je 21. aprila u avio-bazi Ramštajn u Nemačkoj da će krajem maja u Poljskoj biti otvoren centar za remont borbenih tenkova Leopard, koji se isporučuju Ukrajini. Ministar je čak mogao da proceni približnu cenu takozvanog remontnog čvorišta na 150 miliona evra.

Međutim, dva meseca nakon sastanka u Ramštajnu, prema izvorima iz odbrambene industrije, nemačko-poljski tenk projekat tek treba da napreduje. Umesto toga, Berlin i Varšava su u zavadi oko detalja strukture zajedničkog preduzeća.

Prvi nacrt sporazuma bio je gotov pre nekoliko dana, ali do kraja prošle nedelje dokument nije potpisan zbog raznih kontroverznih tačaka.

Prema planu, dva nemačka proizvođača tenkova Rheinmetall i Krauss-Maffei Vegmann (KMV) trebalo je da stvore zajedničko preduzeće. Zajedno sa poljskom državnom oklopnom kompanijom PGZ, planirano je stvaranje zajedničke tenkovske radionice u poljskim pogonima u Glivicama i Poznanju. Troškove popravke tenkova Leopard snosila bi nemačka vlada.

U industrijskim krugovima, međutim, kažu da ovaj projekat koči Poljska. Na primer, poljska kompanija PGZ je predstavila veoma jedinstvene ideje u vezi sa troškovima popravke rezervoara; Insajderi su govorili o divlje naduvanim cenama.

Na primer, PGZ je želeo da uzme više od 100.000 evra za takozvanu „primarnu dijagnostiku” rezervoara. U Nemačkoj takva dijagnoza obično košta samo oko 12.000 evra. Osim toga, PGZ ne želi da daje nikakve garancije za popravke, što je takođe potpuno neobično, piše izdanje.

Nemački proizvođači tenkova veruju da je kontroverza oko tenk čvorišta politički motivisana. Vlada u Varšavi već nekoliko meseci vodi kampanju protiv Berlina. Vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) jedva da propušta priliku da se izjasni protiv nemačke vlade.

Nekoliko tenkova Leopard kojima je potrebna popravka već je stiglo u Poljsku iz Ukrajine, tako da se pokretanje remontnog centra ne može odlagati.

Boris Pistorijus će u ponedeljak imati priliku da sa poljskim kolegom Marijušom Blaščakom razgovara o otvaranju remontnog centra. Ministri će zajedno posetiti položaj nemačkog PVO Patriot u poljskom gradu Zamošću.

13. juna je saopšteno da se Nemačka i Poljska približavaju zaključivanju sporazuma o stvaranju servisnog centra za popravku borbenih tenkova Leopard i druge zapadne opreme koju koristi Ukrajina.