Makron krivi društvene medije za podsticanje nasilja usred nemira u Francuskoj

Makron krivi društvene medije za podsticanje nasilja usred nemira u Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je na veću odgovornost na društvenim mrežama usred široko rasprostranjenih nemira izazvanih smrću 17-godišnjeg dečaka od ruke policajca nekoliko dana ranije, prenosi „Evropska istina“.

Posle kriznog sastanka vlade u petak popodne, Makron je rekao da su na društvenim mrežama organizovana „nasilna okupljanja“ povezana sa smrću 17-godišnjeg tinejdžera i „neka vrsta simulacije nasilja“.

On je optužio mlade koji su učestvovali u neredima da su isključeni iz stvarnosti i da „žive u video igricama koje su ih opijele“.

Francuski predsednik pozvao je tehnološke kompanije da uklone nasilan sadržaj i da organima za sprovođenje zakona dostave informacije o demonstrantima koji koriste društvene mreže za podsticanje nemira.

Očekujem da ove platforme budu odgovorne“, rekao je Makron.

Francuski televizijski kanal BFMTV sproveo je istragu koja je pokazala da su neke društvene mreže, poput TikToka, promovisale video-snimke sa heštegovima povezanim sa nasilnim akcijama, a policija je potvrdila da su protesti koordinisani preko mesindžera kao što su WhatsApp i Telegram.

U petak uveče, predstavnici francuske vlade trebalo je da se sastanu sa predstavnicima društvenih mreža i pozovu ih na saradnju.

Podsetimo, proteste je izazvala pogibija 17-godišnjeg dečaka-vozača, na kojeg je policija pucala prilikom kontrole saobraćaja. Nemiri su počeli u utorak uveče i svake noći se širili na nove gradove.

U vezi sa događajima, francuski predsednik Emanuel Makron ponovo je sazvao sastanak kriznog tima i bio primoran da ranije napusti samit lidera EU.

U neredima su oštećene 492 zgrade, izgorelo 2.000 automobila, a na ulici je izgorelo oko 3.800 huliganskih požara. Skoro 250 policajaca je povređeno, više od 800 ljudi je privedeno.