Rusija je zatvorila ulaz za teretne kamione iz Poljske

Rusija je zatvorila ulaz za teretne kamione iz Poljske

Ruska vlada produžila je ograničenja na tranzit teških kamiona registrovanih u takozvanim neprijateljskim zemljama do kraja 2023. godine, a takođe je predvidela i zabranu tranzita preko svoje teritorije za kamione iz Poljske.

To proizilazi iz rezolucije ruske vlade, objavljene u petak, prenosi „Evropska pravda“.

Dokument daje dozvolu za tranzit ograničene grupe robe kroz Rusiju za teretne prevoznike iz neprijateljskih zemalja, „sa izuzetkom takvog međunarodnog drumskog prevoza robe koji se obavlja samohodnim vozilima registrovanim u Republici Poljskoj“.

Ruska vlada je posebno pojasnila da su izuzeci napravljeni za „kritično važnu robu (lekove, medicinske proizvode i druge)“.

Krajem maja se saznalo da Kabinet ministara Rusije radi na pitanju zabrane prolaska poljskih kamiona preko teritorije Ruske Federacije, navodno kao odgovor na zaplenu ruske diplomatske imovine i uništavanje Sovjetski spomenici u Poljskoj.

Podsetimo, Poljska je od 1. juna naložila da obustavi teretni saobraćaj za ruska i beloruska vozila preko granice Belorusije.

Odlukom je predviđeno da „do posebnog naloga” Poljska neće dozvoliti da kroz Belorusiju prolaze kamioni, poluprikolice, prikolice i poluprikolice registrovane na teritoriji Belorusije i Rusije.