Bajden kaže da je Putin izgubio rat u ‘Iraku’

Bajden kaže da je Putin izgubio rat u ‘Iraku’

U novom lapsusu, američki predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da ruski predsednik Vladimir Putin „gubi rat u Iraku“ kada je hteo da kaže Ukrajina.

U kratkom razgovoru sa novinarima pre nego što je otišao iz Bele kuće na put u Čikago, Bajden je upitan da li je Putin bio oslabljen kratkotrajnom pobunom koju je vodio šef ruskih plaćenika čije su se snage borile protiv Ukrajine.

„Teško je reći zaista. Ali on očigledno gubi rat u Iraku. On gubi rat kod kuće i postao je pomalo parija širom sveta. I nije samo NATO, nije samo Evropska unija. To je Japan, to je 40 nacija“, rekao je on.

Bio je to drugi promašaj u 24 sata. Bajden se u utorak uveče ispravio na skupu sredstava za kampanju – misleći na Kinu kada je mislio na Indiju, čiji je premijer Narendra Modi posetio Belu kuću pre nedelju dana.

„Verovatno ste videli mog novog najboljeg prijatelja – premijera male zemlje koja je sada najveća na svetu, Kine – mislim, izvinite, Indije. Indija ne traži trajni savez, ali traže neke zaštitite se od – u regionu“, rekao je on.

Greške nisu neobične za 80-godišnjeg predsednika.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca brine o Bajdenovim godinama. Oko 73 odsto ispitanika u anketi Rojters/Ipsos od 21. do 24. aprila reklo je da smatraju da je Bajden prestar za rad u vladi. Većina – 63% – demokrata se složila sa tom izjavom.

Bajdenov doktor ga je u februaru nakon fizičkog pregleda proglasio zdravim i „sposobnim za dužnost“.