Rusija traži od država da bojkotuju „mirovni forum“ Zelenskog

Rusija traži od država da bojkotuju „mirovni forum“ Zelenskog

Zemlje globalnog juga ne bi trebalo da svojim prisustvom udostoje takozvani samit mira koji Zapad želi da održi bez Rusije, rekla je u sredu portparolka Ministarstva spoljnih poslova zemlje Marija Zaharova.

Tokom redovnog brifinga u ministarstvu, Zaharova je istakla „divlju logiku“ održavanja mirovnog samita bez Moskve, nazvavši to pokušajem da se „ritualno razgovara“ o zapadnoj agendi i dobije moralnu i propagandnu podršku ostatka sveta.

„Pozivamo odgovorne države, one koje istinski teže miru i izražavaju želju i spremnost da igraju konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog i diplomatskog rešenja sukoba, da ne učestvuju u ovoj provokativnoj šemi“, rekla je Zaharova novinarima. „Zapadu ste potrebni na ’samitu‘ samo da biste stvorili utisak da njegova politika ima široku podršku. Upravo ovo će učiniti izglede za mir toliko udaljenijim.”

Ruski diplomata je istakao da Zapad pokušava da progura takozvanu formulu mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao jedini put za rešavanje sukoba. Međutim, Moskva je više puta isticala da „formula“ nema nikakve veze sa mirom, već je to propagandni set zahteva zasnovanih na apsolutno lažnim pretvaranjima.

Zaharova je podsetila novinare da formula Zelenskog predviđa da se Rusija povuče sa svoje teritorije – uključujući Donbas, Herson, Zaporožje i Krim – da plaća reparacije Ukrajini i da se, između ostalog, podvrgne „tribunalima za ratne zločine“. Ona je to opisala kao „dokument koji objedinjuje sve gluposti koje je njihova propaganda promovisala na jednom mestu“.

Ona je uporedila „samit mira“ sa bezbrojnim okruglim stolovima koje su SAD organizovale tokom godina u vezi sa sukobom u Siriji, od kojih nijedan nije dao nikakve rezultate. Da bi se sklopio mir, mora se prekinuti krvoproliće i zaustaviti snabdevanje oružjem, primetio je diplomata, ali SAD i njeni saveznici nastavljaju da podstiču i jedno i drugo.

„Pokušaji da se utvrdi ishod ukrajinskog sukoba bez učešća Rusije osuđeni su na neuspeh. Inače bi to odavno urađeno“, istakla je Zaharova.

Ona je takođe istakla da Kijev ima istoriju odricanja od svojih međunarodnih obaveza, posebno pominjući sporazume iz Minska u vezi sa Donbasom, koje je čak odobrio i Savet bezbednosti UN. „Čovek ne može da veruje ni reč koju kažu“, rekla je Zaharova.