Kuleba: Pokušaj pobune u Rusiji bio je pitanje vremena

Kuleba: Pokušaj pobune u Rusiji bio je pitanje vremena

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba smatra da su se događaji poput pokušaja pobune privatne vojne kompanije „Vagner“ u Rusiji morali desiti pre ili kasnije.

Kuleba je ovo rekao u intervjuu za Si-En-En, a prenosi „Evropska istina”.

Kako je objasnio šef MIP-a, za Ukrajinu je „uvek bilo očigledno da je situacija kada se neko u Rusiji usuđuje da izazove Putina samo pitanje vremena“.

„Uostalom, videli smo kako se njegova (Putin. – Red.) moć i autoritet smanjuju i kako Rusija ulazi u veoma tešku turbulenciju. Dakle, Prigožin je samo prvi koji se usudio (da se pobuni. – Red.), ali ja ne sumnjajte da će ga drugi na ovaj ili onaj način pratiti“, dodao je Kuleba.

Prema ministrovim rečima, nuklearno oružje je „poslednji argument” kojim ruski predsednik može da zastraši Zapad, jer je sve druge već iscrpeo.

„Očigledno je da njegova vojska nije sposobna da ostvari svoje strateške ciljeve u Ukrajini. On razume da je njegova vertikala moći uništena. I zato mu je ostao samo jedan poslednji argument u džepu… Mislim da ovo nije ništa drugo do igrajući se na strah, jer Putin previše voli život“, rekao je Kuleba.

On smatra da će Zapad „napraviti veliku grešku ako odluči da igra igru nuklearnog straha sa Putinom”.

Podsetimo, ranije su Letonija i Litvanija pozvale Severnoatlantsku alijansu da ojača svoje istočne granice kao odgovor na raspoređivanje boraca privatne vojne kompanije „Vagner” u Belorusiji.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je preseljenje „Vagnerove grupe” u Belorusiju veoma negativan signal za njegovu zemlju.