Australija planira ogromne kazne ako se tehnološki giganti ne izbore sa dezinformacijama

Australija planira ogromne kazne ako se tehnološki giganti ne izbore sa dezinformacijama

Tehnološki giganti mogli bi da se suoče sa milijardama dolara kazni zbog neuspeha da se pozabave dezinformacijama prema predloženim australijskim zakonima, za koje je nadzorni pas u ponedeljak rekao da će doneti „obavezne“ standarde u slabo regulisani sektor.

Prema predloženom zakonu, vlasnici platformi kao što su Fejsbuk, Gugl, Tviter, TikTok i servisi za podkast suočiće se sa kaznama u vrednosti do pet odsto godišnjeg globalnog prometa – što je neke od najviših predloženih bilo gde u svetu.

Australijska uprava za komunikacije i medije, vladin nadzornik, dobila bi niz ovlašćenja da primora kompanije da spreče širenje dezinformacija ili dezinformacija i spreče njihovu monetizaciju.

„Zakon bi, ako bude usvojen, dao ACMA-i niz novih ovlašćenja da primorava informacije sa digitalnih platformi, registruje i sprovodi obavezne industrijske kodove, kao i da pravi industrijske standarde“, rekao je portparol za AFP.

Nadzornik ne bi imao moć da ukloni ili sankcioniše pojedinačna mesta.

Ali umesto toga moglo bi da kazni platforme zbog propusta da nadgledaju i namerno se bore protiv „lažnih, obmanjujućih i obmanjujućih“ sadržaja koji bi mogli da izazovu „ozbiljnu štetu“.

Pravila bi se odrazila na zakone koji bi trebalo da stupe na snagu u Evropskoj uniji, gde bi se tehnološki giganti mogli suočiti sa kaznama od čak šest odsto godišnjeg prometa i potpunom zabranom rada unutar bloka.

Australija je takođe bila na čelu napora da se regulišu digitalne platforme, što je navelo tehnološke firme da upućuju uglavnom neispunjene pretnje da se povuku sa australijskog tržišta.

Predloženi zakon ima za cilj da ojača trenutni dobrovoljni australijski kodeks o dezinformacijama i dezinformacijama koji je pokrenut 2021. godine, ali koji je imao samo ograničen uticaj.

Tehnološki giganti uključujući Adobe, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Redbubble, TikTok i Tvitter su potpisnici trenutnog koda.

Planirani zakoni objavljeni su u nedelju i dolaze usred talasa dezinformacija u Australiji u vezi sa referendumom o pravima starosedelaca kasnije ove godine.

Australijanci će biti upitani da li ustav treba da prizna Aboridžine i Ostrvljane Toresovog moreuza i da li bi trebalo formirati konsultativno telo starosedelaca koje će proceniti predloženi zakon.

Australijska izborna komisija saopštila je da je svedočila porastu dezinformacija i zloupotreba na mreži o referendumskom procesu.

Izborni komesar Tom Rodžers rekao je lokalnim medijima u četvrtak da je ton onlajn komentara postao „agresivan“.

Vlada tvrdi da je suzbijanje dezinformacija od suštinskog značaja za očuvanje bezbednosti Australaca na internetu i očuvanje demokratije u zemlji.

„Pogrešne informacije i dezinformacije stvaraju podelu unutar zajednice, potkopavaju poverenje i mogu ugroziti javno zdravlje i bezbednost“, rekla je u nedelju ministarka za komunikacije Mišel Rouland.

Zainteresovane strane imaju rok do avgusta da iznesu svoje stavove o zakonu.