Ukrajina zahteva da FIFA i UEFA oduzmu članstvo Rusij

Ukrajina zahteva da FIFA i UEFA oduzmu članstvo Rusij

Ukrajinska fudbalska asocijacija (UAF) pozvala je FIFA i UEFA da oduzmu članstvo Ruskoj fudbalskoj uniji (RFU) zbog toga što su klubovi sa Krima dobili zvanične pozive da se takmiče u okviru ruske fudbalske piramide.

U saopštenju objavljenom na svojoj veb stranici u subotu, UAF je naveo da je pisao predsedniku FIFA Đaniju Infantinu i predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu da izraze protivljenje planovima da fudbalski timovi sa Krima budu apsorbovani u rusku fudbalsku strukturu.

Rusija bi trebalo da bude „lišena“ članstva u FIFA i UEFA, saopštio je UAF, zbog „nezakonitog procesa preuzimanja ukrajinskih fudbalskih subjekata od strane ruskih zainteresovanih strana“.

UAF u svom saopštenju napominje da je FK Sevastopolj dobio sertifikat za takmičenje u Drugoj ligi Rusije – trećem nivou domaćeg fudbala u fudbalskoj hijerarhiji zemlje. Takođe se navodi da se očekuje da će slične pozive dobiti i timovi sa Krima TSK-Tavrija Simferopolj, Rubin Jalta i Ocean Kerč.

Timovi se trenutno takmiče pod okriljem Krimskog fudbalskog saveza, tela koje UAF ne priznaje.

„Želja zvaničnika zemlje agresora da se timovi sa privremeno okupiranog Krima uključe u takmičenja na teritoriji Ruske Federacije nije prošla nezapaženo od strane Fudbalskog saveza Ukrajine“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Dodaje se da pomenuti timovi „dolaze sa teritorije kojoj je UEFA dodelila poseban status 2014.

U decembru 2014, UEFA je presudila da su fudbalski klubovi sa poluostrva Krim suspendovani da igraju u domaćim takmičenjima Rusije nekoliko meseci nakon što je Moskva preuzela teritoriju. Propisi FIFA-e navode da fudbalski klubovi mogu predstavljati druge saveze samo u izuzetnim okolnostima i uz puno odobrenje svih strana.

Govoreći u to vreme, tadašnji generalni sekretar UEFA Đani Infantino potvrdio je da RFU ne može da organizuje fudbalska takmičenja na Krimu. On je dodao da će UEFA finansirati fudbalske projekte u regionu Krima.

„Nije na UEFA da utvrđuje bilo kakvu političku situaciju“, rekao je Infantino 2014. „Radi se o fudbalu“. U subotu je UAF saopštio da bi dopuštanje timovima sa Krima da igraju u ruskim takmičenjima „pokazalo prezir prema poziciji i odluci FIFA i UEFA“.

Ruski nacionalni i klupski fudbalski timovi suspendovani su sa većine velikih međunarodnih takmičenja krajem februara prošle godine nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini.