Tramp kaže da američka vlada ima „bitnu ulogu“ u protivljenju abortusu, ali ne govori da li podržava nacionalnu zabranu

Tramp kaže da američka vlada ima „bitnu ulogu“ u protivljenju abortusu, ali ne govori da li podržava nacionalnu zabranu

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je da bi savezna vlada trebalo da igra „bitnu ulogu“ u protivljenju abortusu, ali opet nije naveo koja bi nacionalna ograničenja podržao ako ponovo bude izabran u Belu kuću, prenosi AP.

Trampove primedbe grupi uticajnih evangelista u subotu na godišnjicu kada je Vrhovni sud poništio nacionalno pravo na abortus bile su u suprotnosti sa izjavama njegovog bivšeg potpredsednika i rivala Majka Pensa iz 2024.

Pens je, govoreći na istoj konferenciji dan ranije, izazvao svakog predsedničkog kandidata GOP-a da podrži usvajanje nacionalne zabrane abortusa najmanje već od 15 nedelja trudnoće.

Tramp, lider GOP-a, nije bio voljan da podrži nacionalnu zabranu i predložio je da ograničenja treba da budu prepuštena državama. On je čak sugerisao da bi insistiranje na povećanju ograničenja abortusa bila politička odgovornost za republikance, uprkos tome što njegova tri kandidata za Vrhovni sud čine većinu sudija koji su glasali za poništenje Roe protiv Vejda prošle godine.

Tramp je, u svom govoru pre godišnje konferencije Koalicije za veru i slobodu, nastavio da nudi zbunjen odgovor. On je rekao da veruje da se „najveći napredak sada postiže u državama, gde su svi želeli da budu“.

„Jedan od razloga zašto su želeli da se Roe protiv Vejda ukine“, rekao je, „je da se to vrati u države u kojima mnogi ljudi snažno osećaju da se sada postiže najveći napredak za život.“

Ali bivši predsednik je takođe dodao: „Naravno, ostaje vitalna uloga savezne vlade u zaštiti nerođenog života.

Tramp je rekao da podržava tri izuzetka od ograničenja abortusa u slučajevima koji uključuju silovanje i incest ili kada je život majke u opasnosti.

Preuzeo je punu zaslugu za svoju ulogu u poništavanju značajne presude i rekao da je „ponosan što je najzastupljeniji predsednik u američkoj istoriji“.

Iako su beli evangelistički hrišćani u početku nisu bili voljni da podrže Trampa 2016. godine, njegova obećanja da će imenovati sudije u sudu koji će poništiti Roea – i eventualno poništavanje presude – doneli su mu duboku podršku u evangelističkom pokretu.

Dok je izlazio na scenu u subotu, dobio je ovacije od gomile stotina, a neki prisutni su stajali na svojim stolicama da vide kako ulazi. Entuzijazam je za Trampa bio znatno veći nego prethodnog jutra, kada su se Pens i niz drugih predsedničkih nada obratili na konferenciji.

Jedan kandidat, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, naišao je na zviždanje kada je kritikovao Trampa u svojim izjavama u petak.

U subotu uveče, publika je neprestano uzvikivala „Hoćemo Trampa!“ na pola reči bivšeg predsednika.

„Da li su vaši drugi kandidati tretirani na ovaj način?“ rekao je Tramp sa osmehom.

Tramp je, u svom obraćanju, obećao da će, ako bude ponovo izabran za predsednika, imenovati „imenovati čvrste konzervativne sudije po uzoru na sudiju Klarensa Tomasa i bivšeg sudiju Antonina Skaliju“. Takođe je ponovio lažne tvrdnje koje je ranije izneo da pristalice prava na abortus žele da „ubiju bebu“ u devetom mesecu trudnoće ili čak posle porođaja.

Bivši republikanski predsednik takođe je obećao da će pre dana izbora sledeće godine objaviti spisak imena potencijalnih sudija koje bi razmotrio da ih imenuje u Vrhovni sud.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji se smatra Trampovim najbližim rivalom za nominaciju za GOP, učinio je obećanje još konzervativnijeg Vrhovnog suda kao deo svog predloga kako bi pokušao da se razlikuje od Trampa.

DeSantis, koji se u petak obratio na konferenciji Faith and Freedom, izjavio je da će, ako bude izabran za predsednika, imenovati i imenovati sudije Vrhovnog suda po uzoru na Tomasa i pravde Samjuela Alita, koji je autor presude u slučaju Dobbs protiv Džeksona Ženska zdravstvena organizacija prošlog godine kojom je okončana ustavna zaštita za abortus.

U nedavnom intervjuu sa radijskim voditeljem Hjuom Hjuitom, DeSantis je rekao da poštuje trojicu sudija koje je Tramp imenovao, Nila Gorsača, Breta Kavanoa i Ejmi Koni Baret, ali je rekao „Rekao bih da ćemo proći bolje od toga“.

„Nijedno od ove trojice nije na istom nivou“ Tomasa i sudije Semjuela Alita, koji su prošle godine izdali presudu u slučaju Dobs protiv Džeksonove ženske zdravstvene organizacije, kojom je okončana ustavna zaštita za abortus.

„Mislim da su oni zlatni standard“, rekao je on o Tomasu i Alitu, koje su postavili predsednici Džordž H.V. Buša i Džordža V. Buša.

DeSantis je ponovio to obećanje u svom izlaganju na konferenciji Vera i sloboda u petak, obećavajući da će imenovati sudije po uzoru na Tomasa i Alita i rekao da će „stati i braniti ih od podmetnutih napada koje viđate u medijima i levici krilne grupe“.

Izgleda da guverner Floride misli na nedavne izveštaje da su Tomas i Alito prihvatili luksuzna putovanja od bogatih donatora GOP-a, ali ih nisu otkrili.