U privremeno okupiranom Enerhodaru ostalo je oko 15.000 ljudi

U privremeno okupiranom Enerhodaru ostalo je oko 15.000 ljudi

U privremeno okupiranom Enerhodaru ostalo je oko 15.000 civila, dok ih je pre okupacije bilo 53.000, rekao je gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov u eteru teletona United Nevs, prenosi Ukrinform.

„Od decembra prošle godine nemoguće je izaći iz okupacije preko teritorije koju kontroliše Ukrajina. Danas je u gradu ostalo oko 15.000 civila, u poređenju sa 53.000 u periodu pre okupacije. Neki od onih koji su ostali već su dobili ruski pasoše.Oni koji su ih dobili u prvim mesecima okupacije učinili su to svojom voljom.Međutim, danas okupatori vrše maksimalan pritisak pa čak i muče one koji odbijaju da daju pasoše.Zato sada, 15.mj. okupacije, to je u mnogim slučajevima postalo način da se očuva njihovo zdravlje i život“, rekao je gradonačelnik.

Orlov je dodao da se u gradu nastavlja totalna represija prema lokalnom stanovništvu, uz upad okupatora, pljačku i pečaćenje praznih stanova. Oni kidnapuju ljude koji nemaju ruski pasoš i daju im nedelju ili dve da ga dobiju.

Nuklearna elektrana Zaporožka ne proizvodi struju od septembra 2022. godine, ali je povezana na jedinstveni energetski sistem Ukrajine i sada troši samo električnu energiju da bi obezbedila rad pumpne i druge opreme koja obezbeđuje hlađenje nuklearnog goriva, nuklearnu i radijacionu bezbednost.

Prema Energoatomu, svi blokovi su ili u hladnom stanju ili, kao i blok 5, u vrućem stanju isključenja. Okupatori nisu u stanju da ih ponovo povežu i pokrenu bar jednu jedinicu na rusku generaciju.

Što se tiče osoblja, u ZNPP je pre okupacije radilo 11.000 ljudi.

„Danas je oko polovina njih ostala u gradu, ali ne idu svi na posao. Onima koji nisu potpisali ugovor blokiraju se propusnice. Sada oko 2.500-3.000 ljudi ide na stanicu, većina njih već ima ugovorni odnos sa ruskom lažnom kompanijom. Ali postoje i oni zaposleni koje okupatori jednostavno ne mogu fizički da zamene i oni nastavljaju da rade bez ugovora sa Rosatomom. To su, posebno, licencno osoblje, stručnjaci operativne jedinice i drugi „veštački „specijalisti koji se drže i čine sve što je u njihovoj moći da održe bezbednosnu situaciju u Zaporožskoj elektrani“, rekao je on.

NPP Zaporožje i okolina minirani su od prvih nedelja okupacije, a granate periodično eksplodiraju. Ruske trupe se redovno rotiraju u gradu. Pomeraju opremu oko Enerhodara, ali ne ulaze u grad.