Šefovi izraelske bezbednosti obećali su obračun protiv „terorizma“ naseljenika

Šefovi izraelske bezbednosti obećali su obračun protiv „terorizma“ naseljenika

Izraelski šefovi bezbednosti u subotu su označili napade naseljenika na palestinska sela na okupiranoj Zapadnoj obali kao „nacionalistički terorizam“ koji zaslužuje pojačane kontramere, a njihove primedbe su izazvale gnev desničarskih ministara, prenosi Rojters.

Nalet nasilja tokom protekle nedelje na Zapadnoj obali uključivao je divljanje brojnih izraelskih doseljenika na palestinske gradove i sela što je izazvalo međunarodnu osudu i zabrinutost Bele kuće.

U subotu su doseljenici zapalili najmanje dve kuće u palestinskom selu Umm Safa u blizini Ramale, rekli su stanovnici. Izraelska vojska saopštila je da je uhapšen najmanje jedan izraelski osumnjičeni.

Ministar odbrane Joav Galan osudio je napad.

U zajedničkom saopštenju, šefovi izraelske vojske, policije i domaćih bezbednosnih službi rekli su da akcije doseljenika predstavljaju „nacionalistički terorizam“ protiv kojeg su se obavezali da će se boriti.

Vojska će pojačati svoje snage u toj oblasti kako bi sprečila takvo nasilje, rekli su oni, a domaća služba bezbednosti Šin Bet će pojačati hapšenja, uključujući „administrativni pritvor“ u kome se osumnjičeni mogu držati bez optužnice.

Tu praksu Izrael uglavnom koristi protiv palestinskih osumnjičenih za bezbednost i osuđuju je grupe za ljudska prava.

Izjava je izazvala oštar ukor dvojice članova nacionalističko-religijske vlade premijera Benjamina Netanjahua.

„Pokušaj da se ubilački arapski terorizam izjednači sa civilnim protivdejstvima, koliko god da su ozbiljne, nemoralan je i opasan“, rekao je ministar finansija Bezalel Smotrič.

On je pozvao snage bezbednosti da pojačaju napore protiv palestinskih napada, a naseljenike da se uzdrže od „uzimanja zakona u svoje ruke“.

Ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir, koji je ranije osuđivan za podršku terorizmu i podsticanje Arapa, ponovio je Smotričeve primedbe.

U petak je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izrazio zabrinutost zbog napada naseljenika na palestinska sela u razgovoru sa svojim izraelskim kolegom, nekoliko sati nakon što je Ben-Gvir pozvao naseljenike da prošire svoje prisustvo širom Zapadne obale.

Napadi naseljenika ove nedelje usledili su nakon intenzivnih oružanih borbi u Dženinu u kojima je poginulo sedam Palestinaca, palestinskog napada u kojem su ubijena četiri Izraelca i retkog izraelskog vazdušnog napada na militante u toj oblasti.

Ranije u subotu, palestinski militant otvorio je vatru na izraelski kontrolni punkt na Zapadnoj obali i ranio čuvara, saopštila je izraelska policija. Dodali su da su palestinskog napadača potom ubile snage na licu mesta.

Odgovornost za napadača preuzela je Brigada mučenika Al-Aksa, naoružana grupa povezana sa strankom Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraela, uz posredovanje SAD, čiji je cilj uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i Gazi, propali su 2014. i ne pokazuju znake oživljavanja.

Većina zemalja smatra da su naselja koja je Izrael izgradio na zemljištu koje je zaplenio u ratu 1967. nezakonita, što Izrael osporava.