Ukrajina reaguje na to što FATF nije stavio Rusiju na crnu listu

Ukrajina reaguje na to što FATF nije stavio Rusiju na crnu listu

Ukrajinsko ministarstvo finansija ne slaže se sa odlukom Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) da ne preduzima dalje mere protiv Rusije uprkos sve većem kršenju FATF standarda, saopštila pres služba Ministarstva, prenosi Ukrinform.

Ministarstvo je podsetilo da je od suspenzije Rusije iz FATF-a u februaru 2023. godine, ona intenzivirala aktivnosti vezane za pranje novca, terorizam i finansiranje širenja, kao i izbegavanje sankcija. Kremlj je produbio saradnju sa državama na crnoj listi FATF-a: trgujući oružjem i gorivom sa Severnom Korejom u suprotnosti sa sankcijama UN, i izgradnjom čvršćih veza sa Iranom, prodajom borbenih aviona, kupovinom dronova za napad na Ukrajinu i povezivanjem bankarskih sistema dve zemlje.

„FATF je bio svestan povećanog broja kršenja od strane Rusije, ali je odlučio da ne stavi zemlju na crnu listu na plenarnim sastancima održanim u Parizu ove nedelje. Ministarstvo razume da je teško postići konsenzus u širokom članstvu FATF-a. Međutim, postoji rizik da bi ova najnovija odluka mogla da ohrabri rusiju da još više podriva globalnu finansijsku bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Ukrajinsko ministarstvo finansija i Služba za finansijski nadzor Ukrajine nastaviće da učestvuju u dijalogu sa FATF-om i njenim članovima o rizicima koje Rusija predstavlja i raditi na postizanju snažnijeg odgovora.

„Rusija očigledno ispunjava prag da bude stavljena na crnu listu i ne slažemo se sa odlukom FATF-a da ne uključi Rusiju na crnu listu. Mora postojati konsolidovana pozicija međunarodne zajednice kako bi se suprotstavila ruskoj pretnji integritetu globalnog finansijskog sistema i primorala Kremlj da odustane od svojih ekričnih kršenja međunarodnih normi i standarda FATF-a“, rekao je Sergej Marčenko, ministar finansija Ukrajine nakon objavljivanje odluke FATF-a.

FATF je međuvladina organizacija koju je osnovala G7 da bi razvila politike za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja širenja oružja.

U martu i aprilu 2022. FATF je izdao saopštenje za javnost i usvojio Deklaraciju ministara Operativne grupe za finansijsku akciju u kojoj se navodi da je ruska vojna invazija na Ukrajinu bila u suprotnosti sa osnovnim principima FATF-a koji imaju za cilj promovisanje bezbednosti, bezbednosti i integriteta globalnog finansijskog sistema.

U junu 2022. godine, FATF je objavio da Rusija više ne može da ima vodeću ili savetodavnu ulogu niti da učestvuje u donošenju odluka o postavljanju standarda, procesima FATF-ove recenzije, upravljanju i pitanjima članstva. Pored toga, Ruska Federacija više ne može da daje ocenjivače, recenzente ili druge stručnjake za FATF procese recenzije.

U oktobru 2022. FATF je uveo dodatna ograničenja Rusiji, uključujući zabranu Rusije da učestvuje u svim tekućim i budućim projektima i učešće na sastancima FATF-a i njegovih regionalnih partnerskih tela.

U februaru 2023. godine, u svetlu kontinuirane prijavljivane trgovine oružjem Rusije sa jurisdikcijama koje su sankcionisale Ujedinjene nacije i ruskih zlonamernih sajber aktivnosti i tekuće invazije na Ukrajinu, FATF je objavio svoju odluku da suspenduje članstvo Rusije.