Šmihal: Ukrajina očekuje da SAD i Kanada prve predaju zaplenjenu imovinu Rusije

Šmihal: Ukrajina očekuje da SAD i Kanada prve predaju zaplenjenu imovinu Rusije

Nakon formiranja međunarodne komisije za konfiskaciju imovine Ruske Federacije i odgovarajućeg međunarodnog fonda, SAD i Kanada će biti prve koje će tamo preneti zamrznutu imovinu, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmihal u intervjuu za TV kanal Inter, sumirajući rezultate dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine u Londonu.

„Zajedno sa našim partnerima napravili smo odgovarajući registar šteta koje je Rusija nanela Ukrajini. Sledeća dva koraka su stvaranje međunarodne komisije i odgovarajućeg međunarodnog fonda gde će se ta sredstva akumulirati. Partneri su već započeli popis. ruske imovine kako bismo razumeli konkretne brojke i konkretne mehanizme. Očekujemo da SAD i Kanada prebace prva zaplenjena sredstva koja će već ići u novostvoreni fond“, rekao je Šmihal.

On je izrazio nadu da će ovo biti prvi presedan koji će otvoriti pravna vrata za druge partnere koji još sumnjaju ili oklevaju.

Premijer je napomenuo da je važna poruka konferencije u Londonu najava svih partnera da Rusija mora da plati za agresiju i svu štetu koju je nanela Ukrajini.

„Nastavljamo naš rad na stvaranju međunarodnog kompenzacionog mehanizma, za konfiskaciju zamrznutih ruskih sredstava, za buduće reparacije i buduću kompenzaciju stotina milijardi dolara štete koju je Rusija nanela Ukrajini“, rekao je on.

Šmihal je takođe napomenuo da je 61 zemlja i 1.500 učesnika učestvovalo na konferenciji o oporavku Ukrajine ove godine. „Interesovanje je ogromno. I to uprkos činjenici da još nekoliko hiljada nije moglo doći na konferenciju, ali je htelo. Imajući takvu koaliciju za našu obnovu, govorimo o tome da je pokrenuta koalicija za obnovu Ukrajine. Uveren sam da će nove zemlje i biznisi nastaviti da ulaze u ovu koaliciju“, istakao je premijer.

Prema njegovim rečima, 400 preduzeća se već uključilo u inicijativu za obnovu Ukrajine.

Ukrajina već priprema mehanizam koji će omogućiti da se zapleni do 500 milijardi dolara ruske imovine zamrznute na Zapadu.