Peking beleži najtopliji junski dan, dok ekstremne vrućine zapljuskuju severnu Kinu

Peking beleži najtopliji junski dan, dok ekstremne vrućine zapljuskuju severnu Kinu

Peking je u četvrtak zabeležio najtopliji junski dan od kada su počeli da se beleže, saopštila je nacionalna meteorološka služba, dok su delovi severne Kine vreli od 40 stepeni.

Naučnici kažu da rastuće globalne temperature – uzrokovane uglavnom sagorevanjem fosilnih goriva – pogoršavaju ekstremne vremenske prilike širom sveta, a mnoge zemlje u Aziji su iskusile smrtonosne toplotne talase i rekordne temperature poslednjih nedelja.

Na meteorološkoj stanici Nanjiao u južnom Pekingu, koja se smatra referentnom temperaturom u glavnom gradu, živa je u četvrtak u 15:19 (07:19 GMT) dostigla 41,1 stepen Celzijusa, navodi se u saopštenju meteorološke službe. od strane državnog emitera CCTV.

Ova cifra je za pola stepena viša od prethodnog mesečnog rekorda stanice od 40,6 C snimljenog u junu 1961. godine, a druga je samo za 41,9 C izmerenih u julu 1999, prema vremenskim podacima.

„Ova stanica je samo tri puta dostigla temperaturu koja prelazi 41 C od početka evidencije“, saopštila je meteorološka služba, dodajući da će „peking u naredna dva dana potrajati, a temperature će možda dostići 38 do 39 C“.

Druge meteorološke stanice širom prestonice zabeležile su u četvrtak još više temperature, a Tanghekou na severu Pekinga je dostigao 41,8 stepeni Celzijusa rano popodne, što je postalo najtoplije mesto u zemlji, javljaju državni mediji.

Duž pekinških kanala, stanovnici su potražili predah od velike vrućine plivajući i prskajući se u vodi.

U obližnjem Tjenđinu — domu za više od 13 miliona ljudi — temperature u centru grada su takođe porasle, a zapadni kvart Ksiking zabeležio je najtopliji junski dan ikada sa 40,6 C.

Širom zemlje, oko 17 meteoroloških stanica je u četvrtak „zabeležilo rekordno visoke temperature“, saopštio je Nacionalni meteorološki centar (NMC).

„Nikad ranije nije bilo ovako vruće u junu, ali sada je tako vruće da mi ruke drhte“, napisao je jedan korisnik na platformi društvenih medija Veibo.

„Da li trenutno tri sunca sijaju nad Pekingom? Dovoljno je vruće da izazove kvar“, napisao je drugi.

Užarene vrućine poklopile su se sa Festivalom čamaca zmajeva, vremenom kada mnogi Kinezi izlaze napolje i druže se.

Predviđa se da će se visoke temperature zadržati širom severne Kine tokom trodnevnog državnog praznika, posebno oko Pekinga i delova regiona Unutrašnje Mongolije i Sinđijanga.

„Ovi trenutni vremenski sistemi visoke temperature utiču na velika područja i opstaju dugo vremena“, saopštila je državna televizija CCTV u četvrtak.

Vlasti su pozvale ljude da ograniče boravak na otvorenom i upozorile na povećan rizik od toplotnog udara i drugih zdravstvenih tegoba.

Pekinške meteorološke vlasti izdale su upozorenje na ekstremne vrućine i pozvale ljude da „izbegavaju vežbanje na otvorenom tokom dužeg perioda… i preduzmu efikasne mere za zaštitu od sunca“.

U Tjenđinu, gde je takođe bilo upozorenje, zvaničnici su rekli da „šira javnost (treba) da ostane svesna i da preduzme mere” protiv toplotnih udara.

Prošle nedelje, Peking je zabeležio najvišu temperaturu sredinom juna, a meteorološki zvaničnici su upozorili javnost da ostane u zatvorenom prostoru jer je živa dostigla 39,4 C.