Obećavajući rezultati za razvoj nehirurškog tretmana za degenerativne povrede rotatorne manžetne kod starijih osoba

Obećavajući rezultati za razvoj nehirurškog tretmana za degenerativne povrede rotatorne manžetne kod starijih osoba

Incidencija degenerativnih povreda rotatorne manžetne kod starijih osoba predstavlja značajan ekonomski teret. Nova studija istraživača u The American Journal of Pathologi pokazala je da honokiol (HK) aktivator mitohondrijalnog sirtuina 3 (SIRT3) promoviše zarastanje povrede rotatorne manžetne kod starijih miševa. Ovi rezultati ukazuju na terapeutski potencijal HK za lečenje degenerativnih povreda rotatorne manžetne kod ljudi uz izbegavanje trenutno korišćenih invazivnih hirurških intervencija.

Degenerativna povreda rotatorne manžetne kod starijih osoba zahteva razvoj efikasnog pristupa prevenciji i lečenju kako bi se ublažio ekonomski teret i poboljšao kvalitet života za one koji pate od ovog stanja, koje je prvenstveno uzrokovano degeneracijom tkiva u vezi sa uzrastom.

Javlja se kod oko 62% osoba starijih od 80 godina, a ponavljanje se javlja kod 25% osoba starijih od 70 godina. Poteškoće u saniranju povrede, koje se javljaju na interfejsu kosti-tetiva, prvenstveno su posledica spore i nepotpune regeneracije nativnog sloja fibrohrskavice, što je povezano sa njegovim relativnim nedostatkom vaskularnosti.

Zajednički vodeći istraživači Hongbin Lu, MD, Ph.D. i Deii Sun, MD, Ph.D., objasnili su: „Do sada se regeneracija fibrohrskavice uglavnom odvija kroz modulaciju biološkog ili biomehaničkog okruženja, kao i kroz strategiju tkivnog inženjeringa, za koju se pokazalo da promoviše popravku rotatorne manžetne. Ovaj pristup je trenutno nedovoljno korišćen kod starijih osoba. Moramo da identifikujemo osnovne mehanizme koji doprinose poteškoćama u regeneraciji starenja sloja fibrohrskavice kako bismo odgovorili na ovaj izazov.“

Istraživači su ispitali uticaj mitohondrijalnog SIRT3 na degenerativnu povredu rotatorne manžetne i procenili terapeutski potencijal SIRT3 aktivatora HK u promovisanju zarastanja povrede rotatorne manžetne kod starijih miševa. SIRT3 je jedna od najistaknutijih deacetilaza koja može da reguliše nivoe acetilacije u mitohondrijama, koji su neophodni za život eukariota i povezani su sa metabolizmom više organa.

Rezultati su pokazali da proces starenja dovodi do slabljenja biomehaničkih svojstava i degeneracije sloja fibrohrskavice kod miševa, praćeno smanjenjem ekspresije SIRT3. Dalja analiza je otkrila da aktivacija SIRT3 igra zaštitnu ulogu i može ublažiti degeneraciju fibrohrskavice izazvane starenjem i promovisati zarastanje degenerativne povrede rotatorne manžetne.

Dr Sun je prokomentarisao: „U ovoj studiji lečili smo povrede rotatorne manžetne kod starijih miševa sa HK i otkrili da je igrao zaštitnu ulogu u senescentnim hondrocitima aktiviranjem SIRT3, što je dovelo do poboljšanja zarastanja rotatorne manžetne.

Dr Lu je dodao: „Naši nalazi sugerišu da pad nivoa SIRT3 sa godinama doprinosi degeneraciji rotatorne manžetne i starenju hondrocita, i da je aktivacija SIRT3 upotrebom HK efikasan pristup za promovisanje zarastanja rotatorne manžetne kod starije populacije. rezultati ove studije imaju potencijal da obezbede novu metu i novi pristup popravljanju povrede interfejsa kosti-tetiva kod starijih bez hirurške intervencije.“