Bajden razgovara o rizicima i obećanjima veštačke inteligencije sa tehnološkim liderima u San Francisku

Bajden razgovara o rizicima i obećanjima veštačke inteligencije sa tehnološkim liderima u San Francisku

Predsednik Džo Bajden sazvao je u utorak grupu tehnoloških lidera kako bi raspravljali o onome što je nazvao „rizicima i ogromnim obećanjima“ veštačke inteligencije, piše AP.

Bajdenova administracija nastoji da otkrije kako da reguliše novo polje veštačke inteligencije, tražeći načine da neguje njen potencijal za ekonomski rast i nacionalnu bezbednost i zaštiti od potencijalnih opasnosti.

„Videćemo više tehnoloških promena u narednih 10 godina nego što smo videli u poslednjih 50 godina“, rekao je Bajden na početku sastanka sa osam tehnoloških stručnjaka iz akademske zajednice i grupa za zastupanje.

„AI već pokreće tu promenu“, rekao je Bajden.

Iznenadna pojava AI chatbot ChatGPT i drugih alata je pokrenula ulaganja u sektor. AI alati su u stanju da kreiraju tekst, muziku, slike i kompjuterski kod nalik ljudima. Ovakav vid automatizacije mogao bi da poveća produktivnost radnika, ali stručnjaci upozoravaju na brojne rizike.

Tehnologija bi se mogla koristiti za zamenu radnika, što bi izazvalo otpuštanja. Već se koristi u lažnim slikama i video-snimcima, postajući sredstvo dezinformacija koje bi mogle potkopati demokratske izbore. Vlade, kao i Evropska unija, rekle su da su odlučne da regulišu i koče veštačku inteligenciju pre nego što bude prekasno.

Bajden je rekao da su društveni mediji već pokazali štetu koju tehnologija može učiniti „bez odgovarajućih zaštitnih mehanizama“.

U maju je Bajdenova administracija okupila tehnološke izvršne direktore u Beloj kući kako bi razgovarali o ovim pitanjima, a demokratski predsednik im je rekao: „Ono što radite ima ogroman potencijal i ogromnu opasnost.

Kancelarija šefa osoblja Bele kuće Džefa Zientsa razvija niz akcija koje savezna vlada može preduzeti narednih nedelja u vezi sa veštačkom inteligencijom, navodi Bela kuća. Najviši zvaničnici se sastaju dva do tri puta nedeljno o ​​ovom pitanju, pored svakodnevnog rada federalnih agencija. Administracija želi obaveze privatnih kompanija da se pozabave mogućim rizicima od AI.

Bajden se sastaje u utorak u hotelu Fairmont u San Francisku sa Tristanom Harisom, izvršnim direktorom Centra za ljudsku tehnologiju; Jim Steier, izvršni direktor Common Sense Media; i Džoj Buolamvin, osnivač Algoritamske lige pravde, između ostalih.

Bajden je takođe u oblasti San Franciska kako bi prikupio novac za ovu predizbornu kampanju 2024. On planira da održi dva događaja prikupljanja sredstava u utorak, nakon što će održati dva u ponedeljak. Domaćin jedne od Bajdenovih akcija prikupljanja sredstava u ponedeljak bio je Kevin Skot, glavni tehnološki direktor i izvršni potpredsednik za veštačku inteligenciju u Microsoftu.