Turska podiže minimalnu platu za 34% kako bi se riješila inflacija

Turska podiže minimalnu platu za 34% kako bi se riješila inflacija

Turska je povećala mesečnu minimalnu zaradu za još 34 odsto počev od 1. jula, saopštila je vlada u utorak, dovodeći je na neto 11.402 lire (483 dolara) za drugu polovinu godine u nastojanju da reši rastuća inflacija, izveštava Rojters.

„Komisija za procenu minimalne zarade završila je svoj rad sporazumom između radnika i poslodavaca“, rekao je ministar rada Vedat Isikhan objavljujući odluku.

Inflacija je znatno iznad zvaničnog cilja od 5% i dostigla je 24-godišnji maksimum od 85,5% u oktobru, što je navelo Ankaru da poveća minimalnu platu za 100% tokom prošle godine.

Godišnja inflacija je u maju pala na 39,6% pošto je vlada obezbedila prirodni gas besplatno, nadoknadivši rast cena ostalih dobara.

Krizu troškova života u velikoj meri je izazvala neortodoksna politika smanjenja kamatnih stopa uprkos rastu cena, što je izazvalo valutnu krizu krajem 2021. Lira je do sada ove godine oslabila za još 21 odsto, uglavnom nakon majskih izbora.

Međutim, reizabrani predsednik Tajip Erdogan je signalizirao da je spreman da se okrene ka povećanju stopa nakon što je imenovao Mehmeta Simseka za ministra finansija i Hafize Gaje Erkan za guvernera centralne banke.

Centralna banka održava sastanak za utvrđivanje politike u četvrtak i očekuje se da će početi da povećava svoju stopu sa 8,5% trenutno.