Ukrajina je postala 43. članica Razvojne banke Saveta Evrope

Ukrajina je postala 43. članica Razvojne banke Saveta Evrope

Ukrajina se zvanično pridružila Razvojnoj banci Saveta Evrope (CEB), postavši njena četrdeset treća država članica.

Proces pristupanja Ukrajine Razvojnoj banci Saveta Evrope završen je 15. juna, manje od nedelju dana nakon 56. godišnjeg zajedničkog sastanka CEB-a u Grčkoj.

Predsedavajući CEB-a Karlo Montičeli je naglasio da je pridruživanje Ukrajine banci „velika čast“ i pokazuje njeno poverenje „u sposobnost banke i njen doprinos da podrži obnovu, rekonstrukciju i dugoročni društveni razvoj zemlje“.

Banka će raditi u Ukrajini, obraćajući posebnu pažnju na socijalne sektore, kao što su zdravstvo i stambeno-komunalne usluge. Saradnja sa Ukrajinom je jedan od glavnih ciljeva Strateškog okvira CEB-a za 2023-2027.

Pristupanje Ukrajine Razvojnoj banci Saveta Evrope dogodilo se manje od godinu dana nakon što je zvanično podnela zahtev za članstvo u junu 2022.

Na 55. zajedničkom sastanku CEB-a u julu 2022. godine, države članice banke su jednoglasno podržale apel Ukrajine i pristale da izuzmu zemlju od bilo kakvih uslova plaćanja za članstvo.

Razvojna banka Saveta Evrope je multilateralna finansijska institucija sa društvenim fokusom. Nastao je 1956. godine sa ciljem rešavanja pitanja vezanih za socijalno orijentisanu reintegraciju izbeglica, raseljenih lica i migranata od strane evropskih zemalja.

Članstvo u Banci je otvoreno za sve zemlje članice Saveta Evrope i evropske zemlje. Članovi Banke su od danas 40 država članica Saveta Evrope, Svete Stolice i Kosovo.